• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Реши ли да се кандидатира, Борисов ще е 10 г. президент

Реши ли да се кандидатира, Борисов ще е 10 г. президент

Проф. Михаил Константинов пред в. "24 часа"

- Проф. Константинов, всяка година България се стопява с темпа на един голям град. Питам ви и като баща на три деца - в крайна сметка ще остане ли за кого да се прави политика в тази държава?

- Информацията е действително актуална, но тя не е нова. България намалява с между 40 и 55 хиляди души годишно през последните 20 и няколко години. Не е ясно как може този процес да бъде спрян и тенденцията обърната. Въпреки че наличното население на територията на страната според статистиката е 7 200 000, мисля, че е по-скоро 6 900 000.

- Дори по-малко от 7?

- Да, оценката на ЦРУ е 6 900 000. А аз съм склонен да вярвам на ЦРУ в случая. Макар че числото 7 милиона само по себе си не е толкова малко. България е средно голяма европейска държава със средна плътност на населението. Би могла да бъде и 5 милиона и все още да я има и да е ефективна държавата. Много по-опасни са обаче тенденциите в състава на населението.

- "Материалът"?

- Да. Както каза Бате Бойко - материалът. Това, ако са високообразовани, мотивирани хора, няма никакво значение дали са 4, 5, 6 или 7 милиона. Лошото е, че нараства делът на неграмотните, което в компютърната епоха означава пълната им дереализация - те няма какво да правят. Няма да споменавам етнос - всички знаят за какво става въпрос, но положението с българския етнос също не е блестящо. И там има висока неграмотност.

Трябва да се обърне моментално и рязко внимание на образоваността у българския народ. Имаме едно напълно загубено поколение сред циганския етнос поради неграмотността, която допуснахме да се случи там.

Връщането на някакъв вид трудова повинност е направо задължително. Човек трябва или да учи, или да работи. Който не учи или не работи, е нещастен човек и това не е обвинение към тези хора. Ако ние сме допуснали един човек да е неграмотен, да не учи, нито да работи, ние сме го направили дълбоко нещастен. Изхвърлили сме го от обществото - той няма как да се реализира.

- И какво да работят тези хора? Магистрали ли да строят, какво?

- Да, ето - строителството. В България има достатъчно работа - има рушащи се селища, пътища в безобразно състояние. Има нужда от работна ръка. Вярно е, че там има място за голяма автоматизация, но има и за ръчна работа. Тези хора трябва да работят и да бъдат обучени на занаят.

Тук не е въпросът да му връчите една лопата и да копае канавка. Каквото и да говорим, инициативата на Александър Стамболийски, с която той заобикаля Ньойския договор след 1919 г., е забележителна - той хем прави военен резерв на страната, хем обучава младите ѝ хора, които иначе биха останали без занаят и образование. Трудовата повинност не е наказание, а спасителна мярка.

- Която да се приложи към всички българи, които не учат, а не само спрямо циганите?

- Разбира се, има и българи в това положение. Разумно е трудовата повинност да започва над 18 или дори над 16 г. и да продължава, докато човекът научи занаят, с който да се върне на пазара на труда. Една фирма, като наема служители, първо трябва да ги обучава.

Защо загинаха 4-те момчета в Слънчев ден?

Правят възможно най-голямата дивотия - влизат вътре и почват да режат основите. Това е пълно малоумие. Защо? Защото не са обучени. Тези, които са ги пратили там, са направо за бесене. Но те самите трябваше да знаят как се събаря сграда. Това е занаят, даже изкуство. В момента подобни неграмотни хора копаят за въглища под Перник. Падат им забоите над главите, има ранени, убити. Къщите в Перник започват да се рушат, пак от неграмотност.

Ние сме длъжни да ограмотим тези хора. А какво ще правим с тези, които са на по 25 г. и са неграмотни - просто става трагедия...

- Привърженик сте на модела съчетаване на всеки вид национални избори с референдум. Кои са първите въпроси, по които да се питат хората?

- Трите въпроса на президента вече бяха обявени под някаква форма, така че те трябва да присъстват, но много внимателно да се мисли как ще бъдат формулирани.

Може и 15 въпроса да зададем. Кой е казал, че трябва да са 3? Който иска на каквото иска отговаря. Получавате една бюлетина с 15 въпроса - отговаряйте на каквото си искате. Нека да има за изборите, нека да има други теми. Например държавата да помага ли с помощи след трето дете. Питайте народа, защото това става с парите на хората. Когато отговарям на този въпрос, аз отговарям за съдбата на своите пари, защото на държавата не ѝ падат от небето - събира ги от данъците ни.

- Мнозина твърдят, че прагът за валидност блокира референдумите.

- Естествено, прагът е безобразно висок. Не може да искате активността да стига винаги бройката гласове от предишните парламентарни избори. Защото поначало на референдума излизат по-малко хора. Дори той да е заедно с избори, ако това са местни или президентски, на тях излизат по-малко хора. Понякога и по-малко от 3 милиона излизат на първи тур на президентски вот. Да се промени прагът, иначе нищо не правим.

- На колко да се свали?

- Да бъде половината или пък, ако е много рязък скокът, да е 2/3 от гласувалите на последните парламентарни избори. Този безобразен праг, за който си гласуваха единодушно всички политици, е писан, за да не стане. Изпитват панически страх да дадат някакви права на хората. Бягат като дявол от тамян от електронното гласуване.

- Преди години обаче вие писахте закон за електронното гласуване.

- Да, почти целият влезе в предишния кодекс - този от 2011 г. Тогава той беше предвиден да се случи на европейските избори м.г. Само че на 5 март 2014 г. бе приет кодексът, в който електронното гласуване тотално отпадна. Старата игра - политиците срещу народа.

- Как може да се изчистят избирателните списъци от фантоми? Споменавал сте ужасяващ дял на мъртвите души.

- Колко да е ужасяващ? Винаги са били 1 милион, сега са 1 200 000, защото намаля населението. Всеки българин над 18 г., който заминава в чужбина, в какво се превръща автоматически? Във фантом. Защото името му стои в списъка, но той вече е в Америка. Решението е активна регистрация, включително по интернет, както е във Франция.

Никой няма да ви кара сега да ходите специално. Чуквате си през компютъра сайта на ЦИК или на държавната администрация и се регистрирате. Контролни въпроси, ЕГН, питат те няколко работи. И като отговорите, записват: "Догодина можете да гласувате." Догодина пак ще се запишете обаче. Регистрацията е всяка година. Това е начинът да се махнат от списъците в България имената на хората, които не са тук. Ако бабата не може да се регистрира по интернет, да помоли внука си да ѝ го направи или да се разходи до общината да се регистрира.

- Това кога реално може да стане при политическа воля да се въведе?

- За 6 месеца. Казваме "От утре започва активна регистрация. Който се регистрира до 31 декември т.г., ще гласува на всички избори през 2016 г." След това цялата 2016-а е отворена за регистрация - който го направи, ще гласува на всички избори през 2017-а, ако и когато има такива.

- Някои съветват Бойко Борисов да върви на предсрочни избори заедно с местните наесен, като логиката е, че сега ГЕРБ е във възход. Кога ще се пречупи вълната?

- Не, много е рано. А и е крайно време да спрем да мислим в термините на тяснопартийните интереси. Има ли в момента народът полза от предсрочни избори? Няма. ГЕРБ малко ще си повиши резултата - от 84 на 100 депутати. Затова струва ли си да клатим държавата 4-5 месеца? При предсрочни избори опозицията, както в момента я няма, съвсем ще изчезне. ДПС си имат между 35 и 40 депутати при всяко положение. Обаче за БСП предсрочни избори са смъртоносни. Аз не ги обичам, но въпреки това не желая те да изчезнат. Освен това чакат ни много тежи времена - виждате, че всеки момент ще лумне войната в Украйна. Израел ще нападне Иран. И ние да правим избори в това време? Тези хора акъл нямат.

Държавата да си седне на задника и да подгони тия бандити, които продължават да секат гори и да бетонират малкото останки по Черноморието, както направиха и с Яйлата. Сложете им чудовищни глоби!

Тук се "галим" с глоби от 500 лв., а инвестицията е за 5 млн. Имам чувството, че вече глоба под 1 милион не ги плаши. Но и да се прибира глобата - това е най-важното. Нямало как да я съберат? Вземи му личната карта, да видиш как ще намери начин да си я плати. Навремето французите го направиха - който дължи пари на държавата, не може да излети със самолета. За няколко месеца изчистиха всичко, каквото е имало да се плаща назад. Прибери талона на тези, които карат камиони с незаконна сеч, а за фирмата - чудовищна глоба. И ще изчезне явлението.

- Какво сочат вашата логика и изборната математика - ще се кандидатира ли Борисов за президент догодина?

- Това не е изборна математика. Математическата дисциплина е строга. Дали ще се кандидатира, е въпрос на психология.

- Само той си знае?

- Аз се опасявам, че сега и самият Борисов не знае. Това е опция, възможност за него, която му дава още 10 потенциални години във властта. Догодина, ако стане президент, това са 10 г. на върха - държавният глава има 2 мандата. Освен това той вече влезе в историята с няколко много добри постижения.

- Кой е най-добрият изборен математик сред политиците? Цветанов ли, който няма загубен вот?

- Цветанов е отличен организатор. Той разбира от партийно строителство повече от всички останали, взети заедно.

- Докога ще продължи връзката между ГЕРБ и реформаторите?

- Тази връзка е прагматична, не бих я нарекъл любов. Но е такава, при която има сериозен шанс да се свърши някаква работа. Ако съдебната реформа тръгне, това само да направят, ще си заслужат хляба, който са яли.

- Английски доктор по математика - Питър Бакхус, твърди в днешния (вчерашния - б.а.) брой на "24 часа", че с уравнението на Дрейк се изчислява кое е идеалното гадже. Наистина ли може да се опрем на формули и в любовта?

- Не, но любовта доста точно може да се предскаже на базата на генетиката на двата индивида. Оказва се, че тя настъпва, защото нашето тяло избира партньора. Изборът е на ниво биология. Любов от пръв поглед е всъщност любов на гените, които се припознават.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

kakuv prezident ,ti podigrava6 li se

21.04.2015 23:50:50

Анонимен

Професоре,и аз ако държа най-добре организираната държавна структура.......и им увеличавам по три пъти заплатите в годината ще бъда президант не два,а сто и два мандата.

21.04.2015 16:26:22

Анонимен

Как може да наричате "професор" човек,който твърди ,че ББ може да ни бъде президент изобщо,че и десет години. Константинов ,Боряна Димитрова трябва да бъдат съдени за извратеното си мислене и за прибраните пари от държавата за поръчки.

21.04.2015 08:42:29

Анонимен

Само това остава - банкянския чукундур да ни "управлява" още 10 години. Хиляда процентова гаранция за унищожението на България.

20.04.2015 13:17:45

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.