• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Скандалът "Ибисагейт" изкара на протест хиляди австрийци

Скандалът "Ибисагейт" изкара на протест хиляди австрийци

/КРОСС/ Хиляди австрийци се събраха в центъра на Виена, за да поискат оставката на правителството и нови избори след скандала, станал известен като "Ибисагейт". Според полицията в австрийската столица поне 500 души са били на площада към 16 ч. българско време. Час по-късно видеоклипове показваха, че на митинга се чуват и призиви за "съпротива" срещу правителството.

Тайно заснетото видео, на което досегашният вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе е заснет да обещава обществени поръчки и други сделки на жена, претендираща да е племенница на руски олигарх, вече струва поста на лидера на крайнодясната Партия на свободата. Тя доведе и до други оставки в ръководството, а австрийски медии споменават бившия кандидат-президент от същата партия Норберт Хофер като възможен следващ вицеканцлер, ако не се стигне до предсрочни избори.

Митингът бе насрочен за 13 ч. местно (14 ч. българско) време на "Балхаусплац" - площада, където е сградата на канцлера. Събирането на австрийци пред сградата обаче започна от обяд, пишат местни медии. Някои държат плакати с надписи като "Това правителство е корумпирано".

Множеството се разрастваше в очакване на изказването на канцлера Себастиан Курц. Обръщението му, което трябваше да последва пресконференцията на Хайнц-Кристиан Щрахе, обаче се отложи - първонамално от 13 на 14 г., а след това австрийски журналисти писаха, че екипът му ги е помолил за още търпение.

Според в. "Куриер" поне 3500 души са потвърдили, че ще участват в митинга. Макар той да е обявен като спонтанен, изборът на мястото далеч не е случаен. На място са изпратени десетки полицаи.

Първоначално вестниците "Ди пресе" и "Дер щандард" писаха, че Австрия на крачка от предсрочни избори по-малко от година и половина след формирането на управляващата коалиция. По-късно се появиха и информации, че ще се стигне единствено до размествания в кабинета. Източници, близки до канцлера, съобщават за местни издания, че всички възможности са на масата.

Представители на Партията на свободата от няколко провинции в Австрия междувременно заявиха, че нови избори биха били "безотговорно" решение.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.