• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

АФИС: БСП поведе на ГЕРБ в изборите за Европейски парламент

АФИС: БСП поведе на ГЕРБ в изборите за Европейски парламент

/КРОСС/ Интригата за първото място на изборите за Европейски парламент се изостря. БСП вече изпреварва ГЕРБ, макар и в рамките на статистическата грешка - показват данни от национално представително проучване на агенция АФИС, проведено от 14 до 19 януари чрез интервюто с 1010 пълнолетни български граждани. 24.2% биха гласували за БСП, ако изборите са днес, 23% биха предпочели ГЕРБ.

Според социолозите на този етап изглежда слабо вероятно нов играч да се намеси в спора за призовото място.Едва 35% от имащите право на глас биха гласували на изборите за Европейски парламент. Те са основно привърженици на БСП, ГЕРБ и ДПС.

Шансовете на останалите за излъчване на евродепутат за твърде условни и пренебрежимо малки, установяват от АФИС. Само коалиция "Обединени патриоти" има потенциалната възможност да се сдобие с повече от един мандат, прогнозират те. Тъкмо тази сутрин обаче възможността за запазване на коалицията се разпадна. Партията на Валери Симеонов НФСБ официално обяви, че прекратява преговорите с ВМРО на вицепремиера Красимир Каракачанов за общо явяване на изборите за Европейски парламент.

При цялата условност на изчислението 17-те мандата за България биха се разпределили по следния начин:

Ако разликата между водещите политически сили надхвърли 3,4 пункта, това ще означава и разлика от един мандат. Ако има коалиция "Обединени патриоти" и тя премине бариерата от 5,89%, националистите ще се поздравят с един мандат, който ще бъде за сметка или на първия в класацията, или на ДПС.

Въпреки очакваната ниска избирателна активност, в България, за разлика от другите държави членки на ЕС, доверието към общоевропейските институции превишава недоверието. От данните, представени на диаграмата личи, че ситуацията в ЕС се оценява негативно, макар и не чак толкова, колкото е оценено положението у нас.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.