• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

МОН ще води преговори с издателства за по-ниски цени на учебници

МОН ще води преговори с издателства за по-ниски цени на учебници

/КРОСС/ Министерството на образованието и науката ще преговаря с издателствата за цената на учебниците в девети клас. Учители и родители сигнализираха, че цената не е по джоба на всеки, съобщава btv.

Тази есен деветокласниците ще учат по изцяло нова учебна програма. Затова и учебниците са чисто нови. Родители обаче се оплакаха от тяхната цена. Учебникът по история струва почти 17 лв. А пълният комплект може да достигне 300лв.

Деветокласниците, които учат в паралелка със засилено изучаване на чужд език, трябва да наваксат с материала по общообразователните предмети от 8-ми клас и да си купят по два учебника по някои дисциплини.

Учебниците са по нова програма и не може се намерят на старо. Министерството на образованието ще търси решение за непосилните цени на среща с издателствата.

„В условията на пазарна икономика наистина не можем да регулираме цените. Ще направя скоро среща с издателствата. Факт е, че са по-скъпи, отколкото преди. Само по някои дисциплини и на някои издателства”, коментира Красимир Вълчев, министър на образованието и науката.

Учители са убедени, че има механизми, с които да се постигне по-добра цена. „Аз се учудвам защо издателствата трябва да напечатат учебниците на възможно най-луксозната хартия, разбира се, тя е и възможно най-скъпата, освен това е и най-тежката”, каза Венелина Николова, директор на 125 СУ „Боян Пенев”.

Следващата година сегашните деветокласници отново ще учат по нова програма и нови учебници. Вероятно срещата между министъра и издателствата ще се състои до края на седмицата. А от Асоциация „Българска книга”, в която членуват повечето издателства, засега отказват коментар.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.