• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Боил Банов: „Ислямска“ изложба в Лувъра няма да има!

Боил Банов: „Ислямска“ изложба в Лувъра няма да има!

- Министър Банов, когато започва да се прави една изложба тя трябва да има концепция, екип, да се уточнят експонатите подпише договор. Каква е концепцията на третата българска изложба в Лувъра, която предизвика толкова негативни коментари?

 - Тази изложба би трябвало да е третата от едно дългосрочно споразумение. Първото споразумение за пет години е подписано през 2012 г. между министър Рашидов и директора на Лувъра Мартинез, което упоменава правенето на три изложби: Траки, Първо българско царство и Ислямско изкуство. През 2016-та година Рашидов отново преподписва такова споразумение със същия текст - Ислямско изкуство в залите за Ислямско изкуство. Това са устойчиви писмени уговорки с институцията Лувър, която е с почти статут на държава, затова не може просто така да бъдат променени или драстично променяни. В последствие при служебното правителство на президента Радев, в което зам.–министър бе Боряна Христова (директор на Националната библиотека), беше оторизирана от министър Рашко Младенов да се занимава с тези въпроси. Тя проведе срещи и потвърди поетите вече ангажименти. Нещо повече – тя настоя третата изложба „Ислямско изкуство“ да пререди втората и да се експонира по време на българското Европредседателство.

 - А вие кога влязохте в темата?

 - Когато дойдох аз и моят екип направихме почти веднага среща с френския посланик, след това и с директора на Лувъра. Категорично настояхме втората изложба, по време на Европредседателството ни, да бъде „Първо българско царство“. Освен това  поставихме въпроса, че вероятно в България ще има особена реакция на представянето в Лувъра на изложбата ислямско изкуство. Договорихме още експозицията да не дава фокус върху исляма, а върху изкуството в България, където има и гръцки влияния, нашите школи се запазват, иконопис и т.н.

 - Подписахте ли договор?

 - Не. Все още няма подписан договор,  домомента върви  подготвителна работа за евентуална трета изложба.

 -  Защо не сте подписал договор?

 -  Неслучайно не съм подписал договор, защото освен притеснението, което изразих с встъпването ми в длъжност през 2017 г.,  че това е деликатна тема за Балканите, не само за България, бяхме и наясно, че  вероятно Българската православна църква ще застане против такава изложба и със сигурност няма да предоставя икони от това време.

Какво направихте по нататък?     

- Тъй като Лувърът има огромен интерес към този период - те търсят някаква символика къде християнството е повлияло на исляма, къде ислямът на християнството, продължихме комуникацията. Лувърът е световен музей, защото създава тенденции, които формират изкуствата на цели континенти векове напред. Затова в Преславското съкровище, което изложихме във втората изложба, нещата бяха аналитично подредени с пътя Изток-Запад. Ние предупредихме директора на Лувъра, френския посланик и френския министър на културата, че вероятно Българската православна църква няма да подкрепи една такава идея. Във Франция гледат на нещата по различно, имат по-отворена система, интересно им е да сравняват и т.н., но за България тази тема е деликатна.

И те въпреки това ваше предупреждение,  изпращат тук техен екип да обхожда нашите музеи и да търси антични факти, които да подкрепят тезата им, така ли?

 - От лятото тук работи техен куратор, г-жа Шарлот Мори, на която е осигурен пълен достъп до всички музеи в страната - с оглед на това тя да създаде концептуален модел какво би следвало да има в една такава изложба и съответно с какви предмети и ценности то би било защитено. Оттам-насетне тя прави набор от предмети във взаимодействие с всички наши директори.

Има ли с нея екип от Министерство на културата?

- На този етап няма. Тя идва при нас, ние ѝ създаваме организация да обходи и да види какво би интересувало Лувъра, какви тенденции намират те. Лувърът по принцип представя неща, които могат да дадат тенденция, за които имат интерес от тяхна гледна точка. Левърът не е задължен да представя българско изкуство или въобще България. Това не значи, че ние ще се съгласим с тяхната идея. Във всички споразумения българската страна има право да откаже, да преформулира или да преформатира експозицията. 

 - Пред кого отказахте тази експозиция, след като вече сте бил наясно, че тя е проблемна за нас като българи? Имате ли документ?

 - Няма нужда. Принципът е, че тя  (г-жа Мори)идва, гледа, запознава се с това, което има в страната, прави набор от експонати от даден музей, които биха представлявали интерес. Ние пращаме писма до тези музей, вкл. до Църковния музей, до манастирите и т.н. дали биха предоставили посочените неща във връзка с такава изложба. Ако отговорят „да”, тогава събираме работна група, изпращаме наш куратор. Създава се работна група, която определя логиките, посоките, начина на представяне на изложбата и съответно предметите, които да бъдат вътре.

 Източник Епицентър.бг

 

 

Този етап не е достигнат. Защо?

 

- Защото миналата седмица Патриаршията отказа достъп до иконите в Църковния музей, в Бачковския манастир и т.н.

 

След това ние изпратихме официално писмо до Лувъра, в което се казва, че Патриаршията отказва да предостави предметите, които те са избрали и по този начин изложбата става труднореализуема. Питаме ги и какво предлагат - да се преформатират периодите, темите и.тн.. Подчертавам -  ние предвиждахме това и предупредихме колегите. На сегашния етап няма нито работна група, нито куратор, защото нямаме необходимост. Такава група се прави, когато всички музеи в България, които имат отношение, са съгласни. Работната група се създава от директорите на музеите, които излъчват куратор. Не го избирам аз, нито г-н Рашидов. Човекът работи с групата и се изпраща писмо до мен какви са параметрите на изложбата, каква е нейната насоченост и т.н.

 

 

 

Щом сте видели, че има такъв проблем, защо не сте питали Вежди Рашидов?

 

- Мога да разкажа, но ще бъде мое твърдение, затова ви показвам документите.

 

 

 

А има ли твърдение с подписа на Рашидов, че той е определил, че третата изложба трябва да бъде точно Ислямско изкуство?

 

-  Да. В документа, който вече аз подписвам с Лувъра, е на базата  на подписаните документи през 2017-2018 г. , където вече пише: Изкуството в България XVI-XVIII век.

 

 

 

Наименованието на изложбата кой определя?

 

- Работната група. В момента изложбата е с работно наименование.

 

 

 

Има ли писма от Лувъра, където да искат български куратор, на което Министерство на културата не е отговорило?

 

- Не, Лувърът предлага техен куратор. Те знаят стъпките, през които трябва да минем. Ние осигурихме достъп на техния куратор, за да направи първоначалния оглед в страната и какво от това, което има би вълнувало провеждането на една такава изложба, за да подсигурим от съответните музеи и галерии биха ли предоставили неща за такава изложба.

 

 

 

Говори се, че вече има списък с 40 предмета, които са определени.

 

- Ако трябва да реализираме изложба за Луи и взимаме неща от Франция, ние пращаме наш човек, молим френската страна да му съдейства да обиколи музей, галерии. Той го прави, а френската страна гарантира, че тези неща ще се дадат за България, прави се работна група от тези къщи музей и галерии, в които се излъчва куратор, който да работи с нашия, за да формализираме мотото, логики, тенденции, кои произведения.

 

 

 

- Но все пак се говори за списък от 40 предмета. В някои медии вече излязоха снимки.

 

- Това са инсинуации. Кураторката си прави набор от неща, от който Лувъра се би интересувал. Ако се осигури достъп, се правят работните групи и се започва работа.

 

 

 

- Тази тема е въпрос на национално самочувствие.

 

- Може. Държавата има позиция. Тя може във всеки един етап да прецени да представи ли нещо или не. На същото има право и френската страна.

 

 

 

- След като Патриаршията отказа, значи изложбата няма да се осъществи.

 

- Да. Църквата по принцип няма практиката да дава икони. Изложбата ще отиде в друга периодика, защото сме държава с богата история, имаме доста общи проекти с Лувъра.

 

 

 

- Защо са настоявали за ислямското изкуство?

 

- Защото те са мастодонти. Те се интересуват от турския период и от комунистите. Траките са им интересни, защото нямат такова чудо. Имат огромен интерес към Бузлуджа, имам писма за комунистическия  период, повече отколкото за цялата друга българска култура и изкуство. Това е феноменът за Западния свят, през това ни четат. Лувърът търси провокация, не бяга от нея. Гледат на това като на нещо, което ще раздвижи културните пластове.

 

 

 

- Да  обобщим, министър Банов.  Патриаршията спира тази изложба.

 

- Да. Все пак сме православна държава и когато Православието постави някакъв канон, въпреки че не е задължителен, морално не можем да вървим срещу него и не бива.

 

 

 

- Защо не го казахте това в „Лице в лице” преди три дни и скандалът да се затвори?

 

- Защото ме занимаваха с Божков, с чашите от Венецианското биенале– тази мръсна и гнусна лъжа. Ще съдим ИКЕА, ние сме държава с дълга история, пълноправен член сме на ЕС, не може всеки да идва и да прави, каквото иска. Не може на база на една лъжа да си правиш промоции. Но въпросът беше на края на предаването и не можах да си развия тезата. Аз съм адски спокоен за съвестта си. И в случая не ми е приятно да се мисли, че ние седим тук и „си клатим краката”, а едни французи идват и казват как да бъде. Напротив!

 

 

 

Винаги сме били много почтени в проектите си. Движим много неща с френския министър на културата, с Лувъра. Аз им казах, че вероятно 99% Патриаршията няма да разреши, но те искаха да опитат на всяка цена.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.