• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Почина великата оперна прима Монсерат Кабайе (видео)

Почина великата оперна прима Монсерат Кабайе (видео)

/КРОСС/ Испанската оперна звезда Монсерат Кабайе почина на 85-годишна възраст, съобщи Би Би Си.

Известното сопрано е издъхналa тази сутрин в болницата "Сант Пау" в каталунската столица, където бе хоспитализирана през септември заради продължаващи от години здравословни проблеми. Тя получи сърдечен удар през 2012 г. и оттогава имаше проблеми с възстановяването.

Звездната слава на Кабайе изгрява през 1965 г.

с ролята X на Лукреция Борджия в операта на Доницети в известния "Карнеги хол" в Ню Йорк, след като излиза на сцената като заместничка на болна своя колежка. По време на 50-годишната си кариера тя е гастролирала в операта "Метрополитън", в държавната опера на Виена и е пяла до известни тенори като Лучано Павароти и Пласидо Доминго.

Популярната песен "Барселона", която Кабайе изпълнява заедно с фронтмена на "Куин" Фреди Меркюри първоначално е записана през 1987 г.. През 1992-ра след трагичната кончина на Фреди Меркюри, песента се превръща в неофициален химн на Лятната олимпиада в каталунската столица.

Кабайе, която отпразнува 85-я си рожден ден през април,

имаше проблеми със закона през 2015 г., след като бе обвинена в данъчни измами. Заради влошеното си здраве съдът позволи на оперната звезда да не присъства лично на делото в Барселона. Вместо това тя даде показания чрез видео конферентна връзка. Кабайе сключи споразумение с прокуратурата и бе осъдена да плати глоба от 254 000 евро и получи 6-месечна условна присъда, след като бе призната за виновна в пране на пари чрез офшорна компания в Андора през 2014 г. Монсерат Кабайе има две деца от испанския тенор Барнабе Марти, за когото се омъжва през 1964 г.

Погребението на оперната дива ще се състои в понеделник в Барселона.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.