• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Неиздавани изпълнения на Райна Кабаиванска са събрани в нов диск

Неиздавани изпълнения на Райна Кабаиванска са събрани в нов диск

/КРОСС/Неиздавани изпълнения на Райна Кабаиванска са събрани в нов аудиодиск, премиерата е преди юбилейния галаконцерт за 80-годишнината на примата на 18 декември в зала 1 на НДК, съобщават организаторите. Дискът Raina Kabaivanska Rarities (Райна Кабаиванска - рядко изпълнявани арии), е издание на НБУ, където от 2001 г. тя води майсторски класове, през 2002 г. учредява фонд за национални и международни стипендии за млади оперни певци, а от 2010 г. е член на настоятелството.

Дискът е нашата изненада за нейните почитатели, но беше и за самата Кабаиванска, казва Георги Текев, изпълнителен директор на НБУ и продуцент на честванията за годишнината на певицата. Когато съвсем наскоро научава за идеята, оперната прима има само едно условие - заглавието "Райна Кабаиванска -Божествената" да бъде заменено с това, под което ще излезе дискът. В албума, който ще се разпространява в цял свят, са нейни изключителни изпълнения от петте десетилетия световна кариера, малко познати дори на най-верните й почитатели.

Другата изненада за публиката са впечатляващи фотографии на Райна Кабаиванска от съвместната й работа с едни от най-големите артисти на епохата - Калас, Караян, Павароти, Доминго, Карерас, които могат да се видят от 26 ноември до 10 декември на Моста на влюбените при НДК. Снимките са част от 80-те нейни артфотоса в новата изложба по случай юбилея след огромния интерес към първата - "Райна Кабаиванска - роли и костюми" през октомври. Снимките - от знакови моменти от кариерата на певицата, са предоставени от Метрополитън опера, Ковънт гардън, Ла Скала, Римската опера, Театро Реал, Софийската опера и други театри. Специално внимание е отделено на дебютите на Кабаиванска в периода 2000-2014 г. в "Човешкият глас", "Жената в мрака", "Диалози на кармелитките", "Дама пика", "Скуола ди гуида". Представена е и ранната й кариера с дебютите в Миланската скала ("Беатриче ди Тенда"), Ковънт гардън ("Отело"), Метрополитън ("Фалстаф"). За пръв път се показват сцени от постановките "Бохеми" и "Вертер" със стипендианти на фонда "Райна Кабаиванска" в НБУ, играни в Софийската опера и Театро Комунале, Модена.

Кулминацията в Юбилейната година на Райна Кабаиванска е благотворителният галаконцерт на 18 декември в НДК. В него примата ще участва заедно с 13 от най-изявените си ученици със световна кариера.

От понеделник са в продажба допълнителни билети за най-верните почитатели на Кабаиванска. Средствата са за стипендии за млади оперни таланти. Събитията в чест на юбилея на Райна Кабаиванска са организиран от НБУ под патронажа на президента Росен Плевнелиев, с партньорството на Столичната община, Софийската опера и балет и НДК и с подкрепата на фондацията "Америка за България" и спонсори.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.