• 31 Март 2023 |
 •  USD / BGN 1.7985
 •  GBP / BGN 2.2246
 •  CHF / BGN 1.9621
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 11°C

Театрален или радикален служебен кабинет?!

Театрален или радикален служебен кабинет?!

/КРОСС/ Въпросът какъв ще е следващият служебен кабинет, какъв ще е неговият състав и дали ще може да упражнява правилно предоставените от законите му функции, съвсем не е технически и маловажен. И не вълнува само бъдещия президент и неговите най-близки съветници.

От една страна, на дисекция на състава и поведението на новия служебен кабинет ще го подложат онези 2 063 032 български граждани, които дадоха гласа си за него. Те са натоварили г-н Радев с толкова очаквания за промяна, колкото не се е случвало от 1990 г. От друга страна, под лупа ще се взират във вероятните грешки на служебния кабинет онези 1 256 485 души (не са никак малко), които се довериха повече на г-жа Цачева, както и другите 155 411 души, които не намериха в нито един от двамата добра „политическа стока". Със сигурност „Империята ще отвърне на удара", ако й се даде шанс чрез грешки, направени от радевите джедаи. Накрая, от трета страна, в състава и стъпките на служебния кабинет ще се взират отвън и другите членки на ЕС, и на НАТО, а и политици от целия свят и от различен спектър.

Според Конституцията и по-конкретно чрез Чл. 64. (3), избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното. Чл. 75. определя че новоизбраното Народно събрание се свиква на първо заседание от президента на републиката най-късно един месец след избирането на Народно събрание. След което - ако се стигне до приемлив вариант - се избира Министерски съвет. С други думи, най-краткият период на функциониране на новото служебно правителство ще е към три месеца, а най-дългият - доста повече. Така че и от тази гледна точка - според срока на функциониране, съставът и структурата на кабинета не изглеждат като величини, подчиняващи се на Брауновото движение.

Именно по тези причини не може да се направи проста сглобка от добре изглеждащи млади и по-възрастни мъже, както и (за баланс, по примера на ГЕРБ) добре изглеждащи млади и по-възрастни жени, вречени на ценностите и принципите на демокрацията, свободния пазар, ЕС и НАТО. Такива прибързани сглобки с търсене на „баланс", осъществени при предишни опити, включително и тези на отиващия си президент, определиха кратък, несвързан, разпилян и неособено достоен живот на предишните „служебни правителства". И нещо по-лошо, хвърлиха доста негативи върху издигналите ги президенти, характеризиращи ги като „неудачници". Което г-н Радев не може и не бива да си го позволи.

Всъщност вариантите за състава и структурата на бъдещото служебно правителство са само два: театрален и радикален.
1. Театрален вариант ще е този, при който сценаристите и режисьорите на бъдещото служебно правителство ще се опитат да търсят „баланс" в рамките на познатите стереотипи: между жени и мъже; между леви, центристи и десни; между проамериканци, проевропейци, проазиатци и пропатриоти; между млади и стари; между завършили в САЩ и завършили в ЕС; между много и по-малко красиви; между познати и непознати лица; между професионални политици и професионални специалисти; и т.н. Много е вероятно за пълнеж да се появят и младоци от известно или неизвестно шоу. За ролята на „черешка върху тортата" ще бъде „спешно привикана" физиономия на „успял(а) българин(ка)", подвизаващ(а) се дългосрочно в „братска страна" отвъд океана или около Брюксел, притежаващ(а) солидно CV.
Не е за вярване встъпващият президент Румен Радев и неговите помощници да не усетят рисковете на подобна трупа, недостойна не само за „Оскар", но и за махленско парти. Още по-малко е да се допусне че новият президент ще се впусне „да връща за жеста" на Инициативния комитет, който го издигна по поръка на БСП. Или пък директно да се представи кабинет с напористи партийци-социалисти или техни сателити-симпатизанти, лишени за дълго време от изпълнителна власт, начело с г-жа Нинова. Не е за вярване.
2. Радикален вариант ще е този, при който и бъдещият служебен министър-председател, и членовете на служебния кабинет, и структурата на този служебен кабинет се съставят по принцип, различен от досегашните.
2.1. Макар че служебният кабинет вероятно ще има къс живот, то той може да бъде много продуктивен особено в области, в които досегашният Министерски съвет не можа да формира устойчиви политики и практики. Предшествениците на служебния кабинет - даже и на тройната коалиция, се провалиха в достатъчно много области и бързо губиха авторитет. Г-н Радев има шанса да подреди фигурите върху нашата шахматна министерска дъска така, както никой преди него не го е правил, с което да повдигне предварително претенциите към следващия „редовен" кабинет. Функциите на служебния кабинет - освен организирането и провеждането на изборите - трябва да бъдат по-интелигентни и по-работещи, отколкото при всички досегашни аналози - при това: във всички сектори! Нещо повече, служебният кабинет може да започне подготовката на нещо като „Стратегия за България: 2050", важна за нашите деца и внуци. Подобна стратегия не може да се напъне да роди нито една партийна централа, поне в момента. С извинение, включително БСП и сателити.
2.2. При изяснени функции на служебното правителство, радикално ще е решението за министри, за техни заместници и съветници да се поставят професионалисти - нещо, което не се е случвало от десетилетия. Например, министърът на външните работи да е дипломат от кариерата и да има по-голям цип на устата, преди да говори каквото и да е; МВР да се оглави от професионалист, а не от балетист или социолог; Министерство на икономиката - от стратег-икономист, а не от юрист или алпинист; Министерство на образованието - от учител или учен, а не от „всичкознаещ" и т.н. Когато отиваш на операция, все пак, не искаш месар от Брюксел да те оперира, а професионалист от „Пирогов".
Много е важен изборът на служебния министър-председателя. Той трябва да съчетава мъдростта на Андрей Пантев, интелекта на д-р Николай Михайлов, вдъхновяващия хумор на Камен Донев, смелостта и всеотдайността на Мирела Демирева, чара на Ралица Василева, майсторското умение на Максим Ешкенази, та даже и инстинкта на Бойко Борисов,. Трудна задача, но не и невъзможна!

2.3. Най-радикалният ход на президента Радев ще бъде за членове на служебния кабинет да подбере нещо невиждано и нечувано - хора с горещи (български) сърца, чисто лице (неомърсени в далавери), интелигентен (професионален) ум и високо лично достойнство. Само да напомня, освен всичко друго, че всички досегашни правителства си отиваха с усета на гражданите че има доста за „хигиенизиране" след тях, въпреки че прокуратура и съдилища старателно украсяваха с ореоли и пришиваха ангелски крилца на много от техните членове. С други думи, без корумпирани и без отявлени кариеристи - това е формулата. В един добър оркестър цигулката не „надсвирва" другите инструменти, въпреки че в България това е национална традиция.

Обратно казано, ако следващият служебен кабинет бъде съставен по радикален начин, то президент Радев не само ще удовлетвори гигантските очаквания, с които е натоварен, но и ще зададе „тон" за съставянето и функционирането на всички следващи правителства - по-честни, по-професионални и по-хармонични. В името на една по-добра и по-успешна България.

Заслужава си!

Автор: проф. Боян Дуранкев, доктор по икономика в Университет за национално и световно стопанство

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Нагледаях се-наслушах се начаках се на светло бъдеще- отначало беше комунистическо после го направиха капиталистическо-Великия БУДАЯ казва-не вярваи на писаното слово не вярваи на мъдреците- вярваи на това което преживяваш диретно. А това което преживявам е ОМЕРЗЕНИЕ и дива омраза- към политици/соросоиди/ и тъпи оптимисти-които са опасни със простотията си.

06.01.2017 12:41:05

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ

имаше нужда от назначаване на СПАСИТЕлен КАБИНЕТ веднага след изборите.. ИМахме шанс да спасим БЪлгария от нагло ограбване и прахосване на десетки милиарди живи лева.Както се знае правителствата на Станишев и Борисов десетки години харчат милиарди само за НЕНУЖНИ НЕНОСЕЩИ ДОХОДИ ЯКО корупционни обекти.. Всички общини с а набутани с непосилни кредити за съучастние в орг престъления провеждано чрез проникващо пси препрограмиране в софия. За СЪЖАЛЕНИЕ Оставиха МИнистри и други да подпишат опасни контракти и споразумения с вероятни жестоки СаНкции за БЪлгария ако с е посегне на НаГЛО КОРУПЦИОННИТЕ ОБЕКТИ по ОПеративни програми и европроекти..

04.01.2017 16:11:02

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2023 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.