• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Взрив до българското посолството в Кабул

Взрив до българското посолството в Кабул

/КРОСС/ Мощна експлозия разтърси дипломатическия квартал в столицата на Афганистан Кабул. Засегнато е и българското посолство.

Бомбата е една от най-мощните в последно време в Кабул. По последни данни, цитирани от "Ройтерс", най-малко 80 души са загинали, а над 350 са ранени. Според "Франс прес" убитите са 64, а ранените около 320.

Няма пострадали българи.

Бомбата е избухнала малко преди 7 часа българско време и 8:30 местно. Според местната полиция, взривът е причинен от кола-бомба, паркирана в близост до посолството на Германия. 

По данни на очевидци, експлозията е нанесла щети на сградите в радиус на няколкостотин метра, сред които е и българската мисия.

Посолството ни се намира на около 500 метра от експлозията. Избити са врати и прозорци, уточни зам.-външният министър Георг Георгиев пред БНТ.

„Пострадала е сградата на нашето посолство. Разговарях няколко пъти с нашия военен аташе полк. Симеонов. Имаме 11 военни в Кабул, те са далеч. Няма пострадали български военни", обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той успокои българските граждани, че има контингент от 108 души, 98 от тях са в Кандахар, а 11 са в Кабул и те са в друг район.

„Правителството е в течение. Задействан е планът за евакуация в българското посолство", каза министър Каракачанов и допълни, че по план служителите трябва да отидат в британското посолство.

Той поясни, че това е един от много големите атентати в Кабул.

Все още се изяснява дали точно немското посолство е било мишена на взрива. Според местната агенция IRNA целта вероятно е била Афганистанският съвет за национална сигурност, който също се намира в близост. Освен това в района има още няколко дипломатически представителства, сред които и това на Великобритания и Франция, както и президентския дворец и още редица административни сгради. 

Най-тежки очаквано са щетите по посолството на Германия. Такива обаче има и на френското, японското, китайското и индийското. Беше съобщено дори за леко ранени японски дипломати, както и за служители на немското посолство. Сред загиналите е афганистански охранител на мисията на Германия. Ранени са и четирима журналисти от "Би Би Си".

Унищожени са и над 40 автомобила в района.

Изяснява се и кои са извършителите на атентата.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.