• 16 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

50% от българските фирми планират увеличение на заплатите догодина

50% от българските фирми планират увеличение на заплатите догодина

/КРОСС/ В 50 % от фирмите ще има повишение на заплатите, заяви пред Нова телевизия Цветан Симеонов - председател на Българската търговско-промишлена палата. Той допълни, че ще има и фирми, които няма да могат да си го позволят - в една четвърт от случаите. Окуражителното е, че не е голям процентът на тези, които смятат да намаляват заплатите - само 1 % от фирмите. Това е резултат от общите тенденции в държавата - знаете беше обявено 10 % увеличение на доходите в публичния сектор. Бизнесът няма как да изостава, затова 10 % ръст ще има при две трети от фирмите, 20 %, по-високо - в една трета от секторите, което е свързано с известно напрежение във фирмите, над 20 % ръст - при много малко компании, обясни Симеонов. По думите му продължават да се търсят професиите в ИТ сектора, при инженерните кадри, при най-нискоквалифицирания сегмент - шивачи, хранително-вкусова промишленост, асемблиране на части за автомобилната промишленост.

Всяка седмица хиляди облекла, произведени в тази русенска фабрика, се изнасят към Париж и другите големи модни столици. Пазар има. Работа също, но не и кой да я върши, разказва собственикът Миглена Христова. Сега във фабриката й работят над 60 служители. През 2019 г. планираме да наемем 40 човека още, но дали ще успеем - силно се съмнявам. Шивачки, гладачки, технолози, моделиери, склададжии дори няма. Чистачка дори търсихме 9 месеца, обясни тя.

Заплатите тук започват средно от 700 лв. за шивачите и кроячите, достигат до 1200 - при технолозите и моделиерите и ги минават - при ръководителите на производства.

Според експертите по подбор на кадри обаче проблемът е по-скоро при липсата на подготвени служители.

Ръстът на заплатите е изключително висок. Продължава да става въпрос наистина за липса на квалифицирани кадри и липса на интерес у много хора към дадени сектори, каза Мария Стоева , мениджър в компания за подбор на персонал.

Опитите да обучават млади хора също ударили на камък, тъй като за няколко месеца се явили едва трима кандидати.

Нискоквалифицираните работници - една много голяма част от тях са в чужбина , а хората-висшисти не искат да работят такива позиции, обясни Стоева. Тук дори са готови да инвестират в нови машини, за да запълнят глада за кадри. В битката за всеки работник в русенско влизат 300 фабрики за производство на облекла и кожа. А начините да ги привличат - започват от безплатен транспорт.

За да решат проблема с недостига на кадри някои компании са готови да инвестират и във връщането на работна ръка от чужбина отново в България. Такива са компаниите в ИТ сектора. Ръстът през последните 5 години там е над 100 %, а до края на годината работещите в софтуерните фирми ще достигнат 30 хиляди. Почти половината от компаниите в сектора планират да увеличат служителите си с поне с 25 %. От бранша минават на план Б и питат българите зад граница дали биха се върнали отново. На анкетата им отговарят над 4300 млади хора, които живеят и работят в над 70 държави.

Основен остава въпросът готов ли е бизнесът да предложи на тези българи и подходящата заплата, за да работят отново у нас. Във всички големи икономически райони в страната се очаква да се наемат нови кадри, макар и по-малко от предишни години.

Най-сериозен оптимизъм виждаме в секторите „Финанси", „Застраховане" и „Недвижими имоти", както и при бизнес услугите. Средноголемите предприятия смятат да назначат най-много хора - между 50 и 250 души персонал.Най-бавно нещата се развиват в публичен и социален сектор и в минно дело - 2 % ръст, обясни Мария Стоева. Най-много служители бизнесът ще наеме в Пловдив, следвани от София и Варна.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.