• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Криза за около 20 000 софтуерни специалисти се задава у нас

Криза за около 20 000 софтуерни специалисти се задава у нас

/КРОСС/ Криза за около 20 000 софтуерни специалисти се задава у нас още от догодина. Това прогнозират от Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). И сега във всяка фирма от бранша не достигат 8-10 незаети позиции. Общо в страната в IT сектора работят над 40 000 човека, като около 15 000 са програмисти и софтуерни разработчици, пише в."Монитор".
IT специалистите заемат едно от челните места в класацията за най-търсените професии в България през тази година на международната ЧР компания „Менпауър". Нуждата от кадри обаче там е изключително голяма, тъй като секторът се развива стремглаво. През миналата година приходите на 22 компании в сектора са скочили с 40 на сто до 193,2 млн. лв.

Сред най-търсените професии са още инженерите, квалифицираните работници - шивачки, строители, дърводелци, водопроводчици и т.н., мениджърите, както и счетоводителите и финансистите, показва класация на международната компания за подбор на персонал.

Вариантите за решаване на проблема с недостига на кадри у нас са няколко, твърдят специалистите. „Капацитетът на образователната система за подготовка на IT кадри да се увеличи минимум три пъти - от сегашните 2000 специалисти на година до поне 6000 на година", казват от БАСКОМ. Друг вариант е преквалификация на кадри. Третият - посочван все по-често от специалистите, може да се реализира още по-бързо - внос на кадри от чужбина, включително и от Азия.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.