• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

На световния ден за свободата на пресата: нищо фалшиво за нарастващите опасности

На световния ден за свободата на пресата: нищо фалшиво за нарастващите опасности

/КРОСС/ На 3 май се отбелязва Световният ден за свобода на пресата. По този повод ви предлагаме част от коментара на Дейв Калоуей, президент на Световния форум на издателите, организация в рамките на Световната асоциация на издателите на вестници и новини.

Изминаха седем месеца, откакто Джамал Хашокжи, саудитски журналист и дисидент, бе брутално убит в консулството на страната в Истанбул. Разчлененото му тяло все още не е намерено. Саудитското кралско семейство остава главният заподозрян. Но за пътуващите по света капиталисти, търсещи възможност в Рияд, всичко е както обикновено, отбелязва Калоуей.

Основателят на BlackRock Лари Финк наскоро каза пред "Ню Йорк таймс", че иска да привлече саудитците, вместо да ги избягва заради каквито и да било вътрешни проблеми, довели до убийството на уважаван представител на пресата и колумнист във "Вашингтон пост". Други компании, включително Google, Softbank и HSBC, също планират бизнес начинания със саудитците, съобщи "Таймс".

На световния ден за свобода на пресата, докато повече от 250 журналисти по света гният в затвори на места като Турция, Китай и Египет и стотици други рискуват ежедневно живота си, за да поднесат истината на своите читатели, е важно да станем и да го назовем така, както е – гола и безочлива алчност за сметка на правосъдието.

Тези компании, толкова опитни в изцеждането на последния долар на масата за договаряне, не са там, за да преговарят за казващите истината. Всичко е за пари и саудитците го знаят. Светът е трудно място, казват те. Но посланието, което се изпраща към саудитците, е че могат да си купят спасението от всичко, дори и от убийството на журналисти. Други страни като Обединените арабски емирства, Русия или Филипините също слушат внимателно, коментира Калоуей.

В Мианма двама журналисти на "Ройтерс" са в мръсни килии повече от 16 месеца и ги очакват седем години затвор заради репортажите им за клането на мюсюлмани рохинги от правителството на страната. В Северна Ирландия 29-годишната Лайра Маккий стана първият убит журналист за последните 18 години, след като бе застреляна в главата по време на протест.

На фона на увеличаващото се насилие всяко умиротворение или апатия на тези, които могат и трябва да помагат, е зелена светлина за терор и тирания. На фронтовата линия на тази битка са смелите журналисти, които се стремят да показват истината за насилието и корупцията в този свят. Някои плащат с живота си. Други са несправедливо вкарвани в затвора. Те се нуждаят от нашата помощ, а не от това да им се казва, че светът е трудно място, настоява в коментара си Калоуей.

През последното десетилетие светът стана във все по-малка степен място за свободата на пресата на фона на засилването на терора и авторитаризма. Някои групи като "Репортери без граници" или Световния издателски форум опитват да направят промяна, но това е труден път.

Имаше все пак и някои победи, смята Калоуей. Кампания в Черна гора срещу правителствените атаки към журналисти привлече вниманието на американския посланик и за кратко помогна да спре насилието по-рано тази година. Обучения за безопасност на места като Индонезия и Уганда помагат на журналисти да научат как да отразяват природни катастрофи и големи протести с най-новата техника, избягвайки насилие и инциденти.

Повишаването на интереса към медии от милиардери в областта на технологиите като Джеф Безос и Марк Бениоф донесе пари в медиите във времена, когато залязващи бизнес модели засягат голямата журналистика дори повече от координираното насилие.

Но способността на корпоративни изпълнителни директори и на правителствени лидери да фрагментират медийната общност като я атакуват публично, остава най-голямото предизвикателство. Без доверието и подкрепата на обществото ние сме твърде малка армия. А губещите са в крайна сметка читателите, които търсят истината, и свободата.

Да работим заедно, отвъд граници и новинарски организации, е единственият път напред. Да събираме средства за подкрепа и обучение. Да показваме несправедливостите, когато е възможно. И да обучаваме обществото на това как и защо журналистите правят това, което правят. Това са нашите цели на този Световен ден на свободата на пресата, подчертава Калоуей.

изт. www.dnevnik.bg

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.