• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Валентин Радев: Внимавайте, МВР ви наблюдава

Валентин Радев: Внимавайте, МВР ви наблюдава

/КРОСС/ „Внимавайте, МВР ви наблюдава". Такова предупреждение отправи министърът на вътрешните работи Валентин Радев по време на посещение на Центъра за видеонаблюдение на Столична община, в който ще бъдат обединени системите за наблюдение на СДВР и общината за предстоящото Председателство на Съвета на ЕС.

Нови 300 камери ще бъдат поставени в столицата във връзка с европредседателството.

Те ще бъдат монтирани по трасето от летището по бул. "Цариградско шосе" през НДК до кв. "Бояна". Това пък обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която, също присъства на официалната визита в Центъра за видеонаблюдение

Други близо 50 камери ще бъдат монтирани в метрото. Така в столицата от 1 януари ще има близо 3000 камери. Част от новата система е изградена с получените 2 млн. лв. от правителството, а общината е добавила от бюджета си 1.1 млн. лв., посочи Фандъкова.

Бройката, спомената от вътрешния министър малко се размина с тази от кметицата.
„3 500 камери ще следят за сигурността в столицата", обяви Радев.

„Тук всичко се вижда. Такъв център съм виждал само в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност". Впечатлен съм от многото камери. 3 500 ще наблюдават всички, които ще идват на гости в столицата по време на председателството. Опънати са 6 км оптика между тази сграда и НДК", отбеляза министър Радев, цитиран от „Фокус".

„Наблюдението е първата стъпка към превенцията - да не се случи нещо, което досега не се е случвало и аз много вярвам, че няма да ни се случи и по време на председателството. С тази симбиоза, с този център, където усилено се наблюдава с всички камери наистина ще се свали престъпността", посочи още той, като уточни, че от 6 до 8 души от МВР ще могат да работят в центъра и да получават информация директно от там.

„Една от целите ни беше да направим такъв пункт. Имаме още една по-нататъшна - централизирано събиране на данни. Но това е първата стъпка - оптиката - всички да ги виждат, всички да знаят, че са гледани", каза още министър Радев.

По думите му сигурността за Председателството е обща грижа на МВР и Столична община и е свързана с цялостното представяне на страната ни през тези 6 месеца.

„Притесняваме се от нелегални мигранти, които преминават през държавата ни към Централна Европа. Някои от тях може да останат тук и ако имат лоши помисли, ние да ги видими и да ги спрем. Колегите и гостите, които дойдат тук, трябва да усетят същата грижа и не по-голям или по-малък пропускателен режим, какъвто има в Европа. Трябва да има усещане за сигурност и да мислим само как да подобряваме нещата", каза още той.

С новите камери ще се записват номерата на автомобилите и ако бъде засечена издирвана кола, системата ще индикира това на операторите. Модерното видеонаблюдение може да анализира частично нарушенията на движението в столицата, но за да бъдат установявани всички, каращи с превишена скорост например, системата ще бъде надграждана, разясни още Йорданка Фандъкова.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.