• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

"Алфа Рисърч": Близо 35 процента от избиратели ще отидат до урните на 26 май

"Алфа Рисърч": Близо 35 процента от избиратели ще отидат до урните на 26 май

/КРОСС/ Една от тенденциите, които открояваме в нашето проучване е, че има леко активизиране на желанието на хората да участват в европейските избори. Връща се нивото от 35-36 на сто от избирателите, които заявяват готовност да отидат до урните за евровота на 26 май. Това каза в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Геновева Петрова от „Алфа Рисърч". Тоест може да очакваме малко над 2.1 милиона души да гласуват в неделя, допълни тя.

Това, което наблюдаваме е, че в рамките на кампанията ГЕРБ успяха да възвърнат преднината си пред БСП. Това, разбира се, се дължи до голяма степен на активизирането на ГЕРБ в кампанията - те заложиха на кампания на успехите, на кампания, която подчертава техните постижения и заложиха на много силна анти БСП мобилизация. Към момента на приключване на проучването дистанцията между двете партии е от порядъка на 4.5 процента. Това е пряко свързано и с намаляващата тежест на левицата по време на кампанията. Няколко възможни причини има за това развитие и за тази динамиката на позициите на двете водещи партии. Първата от тях е, че в хода на кампанията БСП в крайна сметка не успя да развие, да наложи теми извън темата за предсрочните избори. Тази тема е важна за немалко хора, но тя не е достатъчна да мобилизира допълнителна подкрепа, извън твърдите партийни симпатизанти, които така или иначе заявяваха подкрепа за БСП в началото на кампанията. Втората важна причина е, че фактът, че лицата, на които левицата избра да заложи като на остриета, не успяха да се превърнат в тези рейтингови политици, които да успеят най-вече да преборят основния опонент от ГЕРБ.

ДПС според проучването на „Алфа Рисърч" е на трето място с 13.9. Подкрепата от 6 процента от хората решили да гласуват дават много сериозни шансове на ВМРО и водача на листата Ангел Джамбазки да спечелят място в новия европарламент. Интересното е, че основната конкуренция на ВМРО не идва от партньорите в Обединени патриоти, а от „Воля", която също благодарение на масираната медийна кампания, която реализира, успява да привлече може би около половината от бившите си избиратели, но и съществена част от бившите симпатизанти на Обединени патриоти, каза още Геновева Петрова. Другата партия, която има шансове да спечели място в бъдещия европарламент е „Демократична България" с 4.2 процента.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Андрей

Да, уважаеми Петков. И в социологията е като в политиката и бизнеса - правиш нещо така както ти поръча платеца.

23.05.2019 17:37:48

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.