• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

7 доказани ползи от консумацията на канела

7 доказани ползи от консумацията на канела
Помага за намаляване на високото кръвно налягане

/КРОСС/ Когато чуете канела, за какво се сещате? Някои си представят прясно изпечен щрудел, овкусен с нея, други пък си спомнят за млякото с ориз от детството. Повечето веднага правят асоциация с приятния аромат на подправката, която е изключително полезна.

Подправката, която е богата на манган, желязо, калций и фибри, има лечебни свойства. Тя е известна с антиоксидантното, противовъзпалително и антибактериално действие.

В 10 г канела на прах има:

– 24,7 ккал;
– 0,12 грама мазнини;
– 8,06 грама въглехидрати;
– 0,4 грама протеини.

Доказани ползи от канелата за организма

1. Помага при диабет

Консумацията на канела има положително действие при хора, които имат инсулинова резистентност и диабет. Лори Фарли, сертифициран консултант по хранене, коментира пред „Wellnessbin“, че канелата притежава свойства, които намаляват високото кръвно налягане и намаляват кръвната захар при хора с инсулинова резистентност и диабет тип 2.

Установено е, че канелата може да понижи кръвната захар на гладно с до 29%, като по този начин може да предотврати появата на диабет. Съединенията, открити в подправката, влияят директно на клетките в мускулите, като им помагат по-бързо да изхвърлят захарта, с което са по-ефективни дори от някои хапчета, предписвани при инсулинова резистентност.

Тъй като високите нива на захарта в кръвта са изключително опасни, канелата имитира инсулина и регулира глюкозата.

2. Понижава нивата на лошия холестерол

Не само хората, които имат диабет, трябва да консумират канела. Независимо дали чрез десерти или посредством напитки с подправката, тя може да понижи нивото на триглицеридите и лошия холестерол в кръвта. От друга страна тя повишава количеството на добрия холестерол. Така, дори и при недиабетици, човек може да се избави по-лесно от натрупаните мазнини и да предпази сърцето си от заболявания.

3. Противогъбични, антибактериални и антивирусни свойства

В сезона на грипа на организма му трябват именно такива домашни средства, с които да повиши защитните си сили. Консумацията на канела през зимата предпазва от настинка и дори от белодробни болести.

Канелата съдържа съединения като канамалдехид, които не позволяват на бактериите и токсините да навлязат в клетките. Тя има по-големи антиоксидантни свойства от чесъна и предпазва тялото от вредното въздействие на свободните радикали.

4. В помощ на болните от алцхаймер и паркинсон

Добавянето на канела в някои ястия или напитки, които приемаме всеки ден, може да е изключително полезно при болни от алцхаймер и паркинсон. Консумацията на подправката има важна роля за правилното функциониране на невроните, част от които са с нарушения при болните. Тя няма как да ги излекува напълно, но може да им е от полза за подобряване на двигателната активност.

5. Противоракова активност

Има много суперхрани, които са с противоканцерогенни свойства. Такава е и канелата. Няколко независими проучвания показват, че когато се приема от болни от рак, растежът на раковите клетки се забавя. За това помагат и антиоксидантните свойства на подправката, която предпазва от свободните радикали.

6. Противовъзпалително действие

Редовната консумация на лъжица канела дневно понижава възпалението в тялото и намалява риска от появата на някои хронични заболявания. Много хора смесват мед и малко от подправката при първи симптоми на настинка, за да може по-лесно да се справят с вируса и подсилят имунната си система.

Съединенията в канелата намаляват възпалителните процеси в тялото и подобряват циркулацията на кръвта в организма.

7. Помага при поликистозни яйчници

Мнозина лекари откриват връзка между инсулиновата резистентност, метаболитните проблеми и поликистозните яйчници. Жените с тези проблеми качват бързо килограми, чувстват се отпаднали и имат множество кисти около яйчниците.

Както стана ясно, редовната консумация на подправката може да спомогне за намаляване на кръвната захар, а това е и предпоставка за по-малко кисти и подобряване на репродуктивната система.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.