• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Караджов: Образованието трябва да се адаптира бързо към нуждите на бизнеса и администрацията

Караджов: Образованието трябва да се адаптира бързо към нуждите на бизнеса и администрацията

София /КРОСС/ За следващото правителство образованието трябва да е приоритет №1 в националната стратегия за развитието на България. Това заяви вторият в листата кандидат за депутат от Реформаторския блок в 24-и избирателен район в София Гроздан Караджов пред Дарик радио. Преструктурирането на образованието по начин, който да обслужва бизнеса и нуждите на администрацията е онова, което се очаква да се случи в най-кратки срокове.
България е в тежка демографска криза. Броят на учениците намалява и това води до закриването на много училища. Демотивацията на учителите расте и в резултат нивото на образованието рязко намалява, обясни Гроздан Караджов. Днес е невъзможно да подготвиш добре детето си, ако не използваш услугите на частни учители, въпреки че се харчи и държавен ресурс за обучението на децата. Така разходите на иначе безплатното образование растат и остават нерегламентирани.
Висшето образование страда от подобни пороци като тези в средното. Близо 50% от завършващите висше образование са в 3 специалности - право, публична администрация, икономика (счетоводни специалности). Анализът сочи, че половината специалисти, които се дипломират годишно са в сферата на услугите, твърди Гроздан Караджов. Една работеща икономика се нуждае от специлисти в инженерните, техническите, химическите и други подобни специалности. Очевидно е, че тези сектори от реалната икономика са в недостиг от кадри с такава подготовка. И отново се получават двойни разходи - държавни пари се инвестират за обучението на експерти, от които реалната икономика няма нужда, а бизнесът плаща за преквалификацията им. Образованието се нуждае от спешно преструктиране, завърши вторият в листата на Реформаторския блок за 24 МИР-София Гроздан Караджов.
Гроздан Караджов е втори в листата на Реформаторския блок в 24-и избирателен район в София. Той е възпитаник на Първа английска гимназия в София. Завършил е право в Софийския университет. Бил е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и комуникациите и председател на Борда на директорите на БТК, предприемач. Член на Управителния съвет на Центъра за икономическо развитие, учредител на фондация „Светът на Мария" и дългогодишен активен дарител.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.