• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

"В България се учи какви планини точно, каква рекичка, а не - елементарни умения"

"В България се учи какви планини точно, каква рекичка, а не - елементарни умения"

/КРОСС/ Твърдението на премиера Бойко Борисов, че в момента не работят само тези, които не желаят, е частично вярно, но проблемът всъщност е значително по-дълбок. Това коментираха в студиото на „Тази сутрин" икономистите Мика Зайкова и Владимир Каролев.

„България има сериозен проблем по отношение на безработицата, той е структурен. Тези 195 000 безработни, отчетени през юни от „Евростат", няма да заемат 100-те хиляди работни места. По няколко причини - липса на квалификация, част от нашето общество е отучено да работи, тя е в криминалния контингент", подчерта тя и отбеляза, че именно хората в трудоспособна възраст са тези, които емигрират.

Каролев посочи, че много от хората остават без работа заради нежеланието си да се преместят в столицата или големите градове: „Откак свят светува, винаги това се е случвало - големите градове растат, малките градове и селата намаляват. Земеделието става все по-технологично".

И двамата бяха категорични, че има сериозен проблем с качеството на образованието у нас. Така и младежката безработица е над двойно на тази за цялото население - 13,9% с тенденция към повишения.

„Ние унищожихме професионалното образование", заяви Мика Зайкова, а Владимир Каролев отбеляза, че училищата произвеждат „всичколози": „В България в училище се учи какви планини точно, каква рекичка... а не се учат елементарни умения".

Той допълни, че „имаме две страти" - „супер кадърни момчета и момичета", които печелят олимпиади и такива, които завършват гимназия без да могат да пишат: „В XXI век да завършиш училище и да не можеш да ползваш английски език, да използваш компютър и да не можеш да умножаваш и делиш... тези хора не могат да искат високи заплати".

Според икономистите трябва да се дават средства за образование и квалификация, а не за субсидирана заетост.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

"По това време Каролев отбива военната си служба и според самия него е вербуван и снет от отчет без негово знание, а в архивите на Държавна сигурност няма документи с негов подпис." По мои спомени, просто няма начин да те вербуват без твое знание... Но това не му пречи да е специалист по всичко, пенкелер! Като е толкова окумуш: "„В България в училище се учи какви планини точно, каква рекичка... а не се учат елементарни умения"." да вземе да направи едно частно училище с основан соециалност "Елементарни умения" та да могат комсолоско-милиционерските кърлежит, т.н. Работодатели-капиталисти, да образоват наследниците си и да създадат качествени бъдещи кадри за работния пазар в БГ-то!

08.08.2017 15:02:39

Анонимен

АМИ ТОЗИ КРЕТЕН Е ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ Е ТАКА. АМА ТО НЯМА ТЕМА ПО КОЯТО ТОЯ ЦЪРВУЛ ДА НЕ Е КОМПЕТЕНТЕН.

08.08.2017 10:30:33

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.