• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Здравната каса е на червено, аптеки плашат да спрат съвместната работа

Здравната каса е на червено, аптеки плашат да спрат съвместната работа

/КРОСС/ Националната здравноосигурителна каса е на червено, като разходите са с половин милиард лева повече от планираните за тази година. Най-вероятно няма да останат пари за разплащане с аптеките, а те пък заплашват временно да затворят врати. Това показва доклад на председателя на Надзора, цитиран от БТВ.

Още при гласуването на бюджета на Касата за тази година много организации предупредиха, че ще се стигне дотук.

Планира се с 340 милиона лева от резерва на Касата да се покрие част от недостига на средства. Сумата ще отиде за специализирана, болнична и дентална помощ, както и за медицинските изделия.

Други 100 милиона се планират да се осигурят от по-висока събираемост на осигуровки. С тях ще се покрият част от разходите за лекарства. Така недостигът се стопява до 35 милиона лева.

Според доклада сумата ще се плати догодина и е за лекарства за домашно лечение, т.е. ще се дължи на аптеките.

Извън всички тези сметки Касата дължи и 250 милиона лева на фондове в други държави от Европейския съюз, в които са се лекували българи.

За поредна година плащания към аптеките се планират да се отложат. 35-те милиона лева са за лекарства, които ще се отпуснат на пациентите през ноември, но ще се възстановят от Касата догодина.

Ако това се случи, има опасност аптеки да затворят врати за пациенти с лекарства по Касата за периода, за който няма да им се плати в срок.

„Между 1 и 15 ноември тези, които се вслушат в нашия съвет, няма да обслужват здравноосигурени лица, през този период пациентите няма да могат да получават лекарствата си", обясни пред БТВ председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

В доклад на председателя на Надзора на Касата пише, че сред причините за преразхода е изключително неефективна, дори липсваща система за контрол върху разходите на лекарства, а от индустрията твърдят - за неадекватно бюджетиране.

„Зад сухите цифри в тези доклади обикновено стоят излекувани пациенти и спасени човешки животи, които институциите винаги пропускат", посочи Деян Денев, директор на ARPharM.

Според доклада договарянето между фирмите и Касата за отстъпки от цените на лекарствата е непрозрачно. Тази година то ще върне във фонда 130 милиона лева. За догодина обаче сумата е под въпрос.
В сярда се очаква заседание на Надзорния съвет на касата. Ще се обсъжда кризисен план.

Дупката в бюджета на Здравната каса ще бъде запълнена - такава прогноза направи управителят на НЗОК проф. д-р Камен Плочев в предаването „Лице в лице". По думите му има механизми, с които недостигът ще бъде преодолян.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.