• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

ОАЕ отрекоха да са хаквали новинарската агенция на Катар

ОАЕ отрекоха да са хаквали новинарската агенция на Катар

/КРОСС/ Обединените арабски емирства (ОАЕ) отрекоха, че стоят зад предполагаема хакерска атака срещу държавната новинарска агенция на Катар през май, съобщава БиБиСи.

Американското издание "Вашингтон поуст" цитира служители от американските специални служби, които твърдят, че ОАЕ е организирало публикуването на подстрекателски цитати, приписани на емира на Катар, които той настоя, че са били изфабрикувани.

Инцидентът спомогна за предизвикването на дипломатическия разрив между Катар и неговите съседи.

Министърът на външните работи на ОАЕ коментира, че информацията на "Вашингтон поуст" не била вярна.

Той също така повторил, че ОАЕ и пет други арабски страни не са писали до ФИФА, за да поискат Катар да бъде лишен от правото да бъде домакин на Световното първенство по футбол през 2022 г.

Материалът на "Вашингтон поуст" цитира неназовани служители на американското разузнаване, според които наскоро анализирана информация е потвърдила, че на 23 май високопоставени членове на правителството на ОАЕ са обсъждали план за хакването на сайтове на катарски държавни медии.

По-късно в същия ден официалната катарска агенция цитира емира Шейх Тамим бин Хамад ал Тани да критикува "враждебността" на САЩ към Иран, определяйки я като "ислямска сила, която не може да бъде пренебрегната", и наричайки "Хамас" "легитимен представител на палестинския народ".

Катарските власти заявиха, че агенцията е била хакната от "неизвестна организация" и че историята "няма никаква основа". Въпреки това коментарите бяха разпространени в региона и предизвикаха вълнения.

ОАЕ, Саудитска Арабия, Бахрейн и Египет отговориха, като блокираха катарските медии.

Две седмици по-късно четирите страни прекъснаха дипломатическите си отношения с Катар, като изтъкната причина беше, че емирството подкрепя тероризма и има добри отношения с Иран. Бойкотът предизвика сътресения в богатото на петрол и газ емирство, което е зависимо от вноса по суша и море за основните нужди на населението, което е около 2,7 млн. души.

Представителите на американските специални служби са посочили пред "Вашингтон поуст", че не е ясно дали властите на ОАЕ са хакнали самата Катарска новинарска агенция или са платили на трета страна, за да го стори.

"Гардиън" съобщи през миналия месец, че разследването на американското Федерално бюро за разследване е заключило, че руски хакери на свободна практика били отговорни за хакерската атака.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.