• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Най-малко 27 души убити при двоен бомбен атентат срещу църква на Филипините (Обновена)

Най-малко 27 души убити при двоен бомбен атентат срещу църква на Филипините (Обновена)

/КРОСС/ Властите във Филипините се зарекоха да ликвидират хората зад двете бомбени експлозии в района на катедрала в южната част на страната, при които бяха убити най-малко 27 души и 77 ранени, предаде Ройтерс.

Сред загиналите има 7 войници и 20 мирни граждани. 14 войници са ранени, както и двама полицаи и 61 мирни граждани, показва последната равносметка, публикувана от местната полиция.

Според силите за сигурност първата бомба е избухнала в катедралата на остров Холо по време на неделната литургия. Втората е избухнала около минута по-късно извън обекта, след като правителствените сили се притекли на помощ на пострадалите. Смята се, че тя може да е била прикрепена на паркиран мотоциклет.

Правителството на Филипините обеща в изявление, че ще преследва нападателите „докато всеки убиец не бъде изправен пред съда и изпратен зад решетките. Законът няма да прояви милост към тях“.

На остров Холо действаха екстремисти от групировката Абу Саяф, обявена за терористична организация както от САЩ, така и от Филипините. Бойците на Абу Саяф извършват бомбени нападения, отвличания и обезглавявания на хора.

Властите все още не са изяснили мотива за нападението или дали то е свързано със състоялия преди дни референдум, с който беше създадена нова мюсюлманска автономна териториална единица в южния регион Минданао.

„Наредих на нашите войски да повишат нивото на тревога, да обезопасят всички религиозни обекти и обществени места и да приложат мерки за безопасност, за да предотвратят враждебни планове“, обяви в комюнике министърът на националната отбрана Делфин Лорензана.

Все още никой не е поел отговорност за атаката.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.