• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Космическият телескоп Kepler възобнови предаването на информация на Земята

Космическият телескоп Kepler възобнови предаването на информация на Земята

/КРОСС/ Космическият телескоп Kepler, водещ в изследванията на екзопланетите, излезе от спящия режим, в който беше в продължение на четири седмици и възобнови прехвърлянето на информация в контролния център. Както съобщава портала Space.com, цитиран от агенция ТАСС, в режим "спящ" телескопът е поставен в началото на юли, за да се спести гориво за двигателите му. Възстановяването на режима на информация преминава през системата за космически комуникации на далечни разстояния на НАСА - това са антени, инсталирани в САЩ, Испания и Австралия.
Kepler, чието създаване струва 600 млн. долара, бе прехвърлен в хелиоцентрична орбита през март 2009 г. Той се завърта около Слънцето за период от 372,5 дни. Задачата на телескопа е да наблюдава около 150 хиляди звезди, за да запечата момента, в който звездата "мига". Това означава, че между него и телескопа преминава небесно тяло, вероятно планета. Според НАСА Kepler вече е успял да намери около 2,6 хил. Екзопланети.

Основната мисия на устройството е проектирана за 3.5 години. През 2013 г. телескопът излезе извън строя, а оборудването, отговорно за ориентацията в космоса, и работата му временно спря. През 2014 г. контролиращият център успя да стабилизира позицията на телескопа, а Kepler продължи да работи в рамките на програмата, която получава означението "К2" и предвижда серия от наблюдения за 80 дни. Оттогава телескопът е извършил 18 такива серии. По време на последния той забелязал част от небето в района на съзвездието "Рак" - област, която вече е изучавал през 2015 г. Следващата серия ще започне на 6 август, но само ако след текущата корекция в двигателите е останало достатъчно гориво.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.