• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

6,8 по Рихтер удари Гърция!

6,8 по Рихтер удари Гърция!

/КРОСС/ Няма данни за загинали, заплахата от цунами премина, съобщава DNES.BG

Силно земетресение бе регистрирано край бреговете на Гърция в Йонийско море. То е било с магнитуд 6,8 по Рихтер и е причинило основно щети на остров Закинтос. Епицентърът е бил на 35,9 километра югозападно от Литакия в южната част на Закинтос, на дълбочина 16-16,5 километра.

Последвал е вторичен трус с магнитуд 5,2, предаде Ройтерс.

Пострадала е електрическата мрежа в Занте, който е главен град на острова. Трусът е нанесъл щети и на пътната мрежа на острова, причинявайки свлачища. Къщи не са пострадали, според първите информации, съобщава за Франс пред представител на пресслужбата на гръцките пожарникари.
Трусът е предизвикал щети и в Пиргос, град в Западен Пелопонес, намиращ се срещу Закинтос. Там е паднала ограда на църква и от рухването е пострадала кола, но няма жертви.

Кула от византийската епоха, датираща от 12-и век и намираща се малък остров до Закинтос е понесла сериозни щети, посочват местни медии.
По сведение на в. „Катимерини" частично се е срутил построения през 13-и век манастир Преображение Господне на остров Строфадия, предаде ТАСС. Единственият живеещ в манастира отшелник не е пострадал.

Според последни данни на гръцката Обсерватория трусът е бил на дълбочина 5 километра, като епицентърът е бил на 287 километра западно от Атина и на 44 километра в морето край Закинтос, предаде Франс прес. Според американския Геофизичен институт трусът е бил на дълбочина 16,6 километра.

Няма сериозни щети от земетресението. Няма и съобщения за ранени. Техниците работят по възстановяване на тока на Закинтос, отбелязва Асошиейтед прес.
Основното пристанище на острова е понесло щети, но продължава работа, каза говорителят на Агенцията за гражданска защита Спирос Георгиу.

Като предпазна мярка е било издадено предупреждение за цунами, но два часа след труса такова не се е матеариализирало, допълни Георгиу.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.