• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

„Живот като на кино" - 19 - 24-ти ноември, НДК

„Живот като на кино" - 19 - 24-ти ноември, НДК

/КРОСС/На 19- ти ноември, четвъртък, от 18:30 ч. в Мраморното фоайе на НДК ще се състои официалното представянето на първата част от проекта „Живот като на кино" на Фондация „Стоян Камбарев"- откриването на Фотографската изложба, която включва 33 оригинални фотографии, вдъхновени от известни филми от световното и европейско кино. Изложбата ще може да се види до 24-ти ноември включително.

Проектът „Живот като на кино" е арт продукция, която събира в едно кино, театър, музика и художествена фотография и се финансира по Програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства" на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г., чрез Министерството на културата. Идеята е да се направи интерпретация на влиянието на киното в живота на хората, проекцията му в съвременното изкуство и музикалното му въздействие върху различни социални среди.

В реализирането на „Живот като на кино" участват известни български, музиканти, артисти, фотографи, а продуцент и ръководител на проекта е Деси Тенекеджиева. Фотограф и арт директор е Мариета Ценова в сътрудничество с асистентски екип от млади таланти, които Фондацията подкрепя.

Фотографската част на проекта се разви в 33 фотографии,като след проведен кастинг за снимки бяха поканени 89 участника от различни възрасти, професии, образование, културни интереси, социални и етнически групи

Сред участниците във фотосесиите има и известни имена от културния ни живот като Ицко Финци, проф. Георги Лозанов, Джони Пенков, Джеки Стоев, Константин Вълков, Миленита, Стефан Китанов, Тома Марков, Огнян Видев. В проекта участват и деца, ученици и студенти. Общото между всички са интереса, любопитството и любовта към киното, привързаността към любими герои, филмови звезди и към филмовата музика.

Изборът на лентите е селекция от филмови течения, маркирали миналия век - италиански неореализъм, френската Нова вълна, златните години на холивудското кино, независимо европейско кино, филми на режисьори със силен артистичен почерк, филми с актьори създали легендарни образи. Някои от филмите, вдъхновили фотографиите са „Модерни времена" /реж. Чарли Чаплин /, „Закуска в Тифани"/ реж. Блейк Едуардс/ , „Списъкът на Шиндлер" /реж. Стивън Спилбърг/, „Циганско време"/ реж. Емир Кустурица/, „Кръстникът"/ реж. Франсис Форд Копола/ и много други. Не са пропуснати и няколко български филма, сред които се откроява „Козият рог" на Методи Андонов.

Фотографиите не са точни възстановки на филмовите сцени, а са повлияни от атмосферата на филма, от даденостите на локацията, вдъхновени са от участниците в кастингите, от тяхното излъчване и поведение.
Откриването на фотографската изложба в НДК, ще протече с любезната подкрепа на винарска изба Етно- дългогодишен и верен приятел на Фондация „Стоян Камбарев", а официален комуникационен партньор е Публисис Груп България.

През месец март ще се осъществи и останалата част от проекта „Живот като на кино", който включва 5 концерт- спектакъла /в София, Пловдив, Варна, Добрич и Търговище/ с филмова музика, мултимедия и съпътстващата ги фотографска изложба. В мултимедийната визия ще бъдат показани откъси от филмите, участващи в изложбата, както и кадри от работната атмосфера по заснемане на фотографиите. Музикален продуцент е маестро Страцимир Павлов.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.