• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

33-тото издание на Киномания започва след броени дни

33-тото издание на Киномания започва след броени дни

/КРОСС/ 33-тото издание на Киномания започва след броени дни. От 14-и до 28-и ноември в няколко столични кина ще бъдат прожектирани филмите, селектирани за тазгодишното издание на фестивала.

56 заглавия – класически и най-нови филми, са селектирани за 33-тото издание на Киномания. Но преди да публиката да напълни кино салоните, тази вечер във фоайетата на НДК започва едно от най-големите художествени изложения – деветото издание на триеналето на сценичния плакат.

Точно 659 плаката на автори от 30 държави ще види публиката до 24-ти ноември, когато ще приключи Киномания. Става дума за плакати за документално, игрално и анимационно кино, както и плакати на фестивали за класическа и съвременна музика - джаз, опера, хорово пеене. 

С нова награда и нов прожекционен апарат ще изненадат зрителите организаторите на Киномания. Борислав Велков – председател на Съвета на директорите на НДК, посочи:

„Тази година за първа година ще имаме награда „Киноман“ на годината. Става дума за Георги Ангелов, който всъщност е кръстникът на Киномания. Основаваме тази награда, за да уважим и да почетем, да покажем, че виждаме миналото, и да покажем на днешните киномани, че имат един хубав пример – да има нещо, към което да се стремят и да гонят“.

Най-новият филм на Мариус Куркински „Засуканият свят“ ще открие Киномания на 14-и ноември в зала 1 на НДК от 19 часа. Ивайловград, Долно Луково, Мандрица и Свирачи са магическите места в Родопите, които показва тази лента. Родопският край и нравите там са акцентът в сборника „Диви разкази” на писателя Николай Хайтов, по чийто текст е заснет и филмът на Мариус Куркински.

Технически екип от Университета по изкуствата в Токио пристига специално за вечерта на Теодор Ушев „Нарисувай ми тъга“, която Киномания представя на 17-и ноември в зала 1 на НДК.

Петимата японци ще предоставят специален софтуер, който ще бъде използван в първата част на вечерта, при изпълнение на анимационния кино-концерт по „Четирите годишни времена” на Вивалди.

Става дума за 4 експериментални анимации, вдъхновени от всяка от частите на произведението на Вивалди – „Пролет”, „Лято”, „Есен” и „Зима”, като ще се съчетаят звук и картина в едно.

Японският екип ще се грижи за синхронизацията между ритъма на картината и живата музика, която се изпълнява. Във втората част на събитието „Нарисувай ми тъга“ българската публика ще види премиерата и единствена прожекция за България на филма на Ушев „Физика на тъгата” по романа на Георги Господинов.

Публиката може да очаква и премиерата на „Котка в стената“. Българският филм е сред акцентите на тазгодишното издание на Кономания, а само преди дни лентата грабна наградата на журито във Варшава. Весела Казакова, която е режисьор на „Котка в стената“, смята, че това е идеалната премиера за филма в София.

Прожекцията на „Котка в стената“ ще бъде на 27-ми ноември от осем и половина вечерта в кино „Люмиер Лидл”.

Филмът беше отличен и с Награда за дебют на фестивала „Златна роза” тази година във Варна, а преди това бе в конкурсните програми на фестивалите в Локарно и Сараево.

Сюжетът се завърта около българско семейство във Великобритания, което влиза в остър конфликт с живеещите на социални помощи свои съседи заради една изоставена котка.

Киномания ще представи тази година и някои от най-великите класически филми, произведени от най-голямата руска, а преди това съветска кинокомпания „Мосфилм”.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.