• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Президентът на Кипър пристига на официално посещение в София

Президентът на Кипър пристига на официално посещение в София

/КРОСС/ Укрепване на сътрудничеството между България и Кипър, общите позиции и подкрепа на двете страни по ключови регионални и общоевропейски въпроси ще обсъжда президентът на Кипър Никос Анастасиадис с домакините си в България. Кипърският държавен глава пристига днес в София на официално посещение.

Първата среща на Анастасиадис след официалната церемония по посрещането му във вторник сутринта е с президента на България Румен Радев. Тя ще бъде последвана от разширени преговори между делегациите на двете страни.
Никос Анастасиадис ще разговаря също с министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.
Българо-кипърски бизнесфорум, който двамата президенти ще приветстват в сряда, ще насърчи икономическото сътрудничество между двете страни. Интерес за участие в него са заявили кипърски фирми в областта на електрониката и електротехниката, строителния сектор и недвижимите имоти, дистрибуцията на продукти на хранително-вкусовата промишленост и селското стопанство.
Форумът ще представи на българските компании възможностите, които Кипър предлага като инвестиционна дестинация и като регионална и международна бизнесбаза, посочват от Кипърската търговско-промишлена палата, която заедно с Българската търговско-промишлена палата организират бизнессрещата.
Двете бизнесорганизации ще подпишат Меморандум за разбирателство.
Президентите Анастасиадис и Радев ще открият и фотоизложба, посветена на 60-годишнината на българо-кипърските дипломатически отношения. Тя се организира от Кипърската служба за преса и информация в сътрудничество с посолството на страната в София.
Това е втората официална визита на Никос Анастасиадис в България. Първата бе точно преди 4 години, през февруари 2016 г.
През ноември 2017 г. президентът Румен Радев бе на посещение в Никозия. Кипър и България имат дългогодишни успешни и ползотворни отношения.
Страната ни е една от първите, които признават новата независима Република Кипър през 1960 г., а през 1974 г., след турската инвазия и окупация на северната част на острова предоставя възможности за работа и образование на много кипърци.
След приемането на България в ЕС Кипър първи от страните членки отваря трудовия си пазар за наши сънародници. И днес на острова работят хиляди българи.
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.