• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Министерство дава нов милион за допитване на чужди туристи

Министерство дава нов милион за допитване на чужди туристи

/КРОСС/ Над 900 хил. лв. ще бъдат похарчени за поредно допитване до българи и чужденци харесват ли България като туристическа дестинация. Ресорното министерство е пуснало пореден конкурс за изпълнител на подобен тип анкета, става ясно от регистъра на обществените поръчки. В случая финансирането е по програма „Регионално развитие" 2007-2013 г.

Анкетьори ще обикалят планини и плажове през различните сезони, за да интервюират отпускари - любители на еко, био, селски, религиозен и други видове алтернативен туризъм, понеже, както обясниха за в. „Сега" от Министерството на туризма, такова проучване е нужно, а не е правено от 2010 г. насам.

Освен това ще бъде направен цялостен анализ за туристическото търсене. Друг анализ пък трябва да проучи четири пазара с висок потенциал - Австрия, Израел, Италия и Китай, и да препоръча как България да стане магнит за повече екскурзианти и почиващи от тези държави.

„Първите три пазара са сред Топ 20 на генериращите пазари за българския туризъм, като не били изследвани в предходни проучвания, а Китай представлява особен интерес с оглед на бързите темпове, с които се развива този пазар", обясняват от ресорното ведомство, като напомнят, че Китай е на първо място в света по разходи за туризъм за 2014 г. Освен това китайците харесвали пътувания, различни от масовия туризъм, т.е. плажове и ски, а интересът им специално към България напоследък растял.

От министерството подчертаха, че проектът „Проучване на чуждестранните посетители и на българските туристи в България и провеждане на четири нови чуждестранни пазари" е част от по-голям проект, чиято реализация е забавена с почти две години. Всички дейности по проекта трябва да бъдат приключени до края на 2015 г. иначе губим близо 2,2 млн. лв. европейско финансиране, твърдят от МТ. Министерството вече е реализирало първата част - Оценка на ефективността на националния туристически маркетинг. Стартирани са процедурите за избор на изпълнител за „Анализ на териториалното развитие на туризма".

По данни на НСИ през февруари 2015 г. посещенията на чужденци в България са 329,8 хиляди, което е с 2,9% повече спрямо същия месец на м.г. Посещенията на граждани от Австрия са били 5974, като по-голямата част от тях са дошли по работа. Гостите от Израел са били 6491 и почти всички са били тук за отдих. Малко над 5500 са били посещенията на италианци през февруари, като основната част от тях са дошли по работа. „Топ пазарът" Китай се е отчел с 617 посетители през февруари, от които едва 202 са били у нас на почивка. Според министерството обаче Китай е интересен пазар заради бързите си темпове на развитие и заради ръста на китайски туристи в Европа, и у нас. Колкото до данните на НСИ - те давали само количествена информация, но не и профил, потенциал и предпочитания на туристите.

Критериите за избор на фирма, която да получи апетитната поръчка не са особено високи. Фирмата трябва да докаже поне три изпълнени еднакви или сходни проекти, изпълнени през последните три години. Според минималните изисквания дружеството трябва да има квалифицирани специалисти, които да притежават необходимите знания и умения в областта на предмета на поръчката. Ръководителят на проекта трябва да е поне магистър в областта на маркетинга, статистиката, социологията или др. и поне пет години да е работил по специалността.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

ПОДГОТВЯ СЕ ГИГАНТСКА ИЗМАМА! КОМИСИОНИТЕ СЕ ДОГОВАРЯТ ОТ ХРИСТО, МЪЖА НА АНГЕЛКОВА И МАСИМО ИТАЛИАНСКИЯТ ИМ ПРИЯТЕЛ, КРЪСТНИК НА ДЪЩЕРЯ ИМ! КРАЙНО ВРЕМЕ Е СЛУЖБИТЕ ДА ИЗВАДЯТ ТОВА, КОЕТО ИМАТ КАТО ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОВЕЖДАНИТЕ СРЕЩИ И ДОГОВОРКИ ПО СТОЛИЧНИ ЗАВЕДЕНИЯ! АКО ПЪК ЕТИ СЕ РАЗПРИКАЗВА ЛЕЛЕ МАЛЕ!

30.03.2015 00:48:28

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.