• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 6°C

Френски министър се опасява, че Европа може да пострада от търговската сделка на САЩ и Китай

Френски министър се опасява, че Европа може да пострада от търговската сделка на САЩ и Китай

/КРОСС/ Европа може да пострада от новата сделка между Китай и САЩ, с която двете най-големи икономики в света са на път да избегнат търговска война помежду си, предупреди днес френският министър на икономиката Брюно льо Мер, предаде CNEWS.

„САЩ и Китай рискуват да влязат в споразумение за сметка на Европа, ако Европа не успее да покаже, че е твърда“, заяви Льо Мер през телевизията CNEWS.

„САЩ искат да накарат Европа и европейските страни да плащат за лошото поведение на Китай. Всичко това е напълно абсурдно и неразбираеми за съюзниците“, добави той.

Коментарът му идва след съвместно комюнике във Вашингтон, в което се казва, че Пекин се съгласил да намали излишъка в двустранната търговия и „значително“ да увеличи покупките на американски стоки.

Тръмп бе заплашил Китай с нови мита достигащи до $150 млрд. годишно, като в отговор Пекин предупреди, че ще въведе ответни за американския внос на селскостопански продукти, самолети и дори уиски.

САЩ вече обявиха мита за около $50 млрд. годишно, които могат да влязат в сила най-рано идната седмица. А през март Тръмп наложи мита за внос на стомана и алуминий от Китай, въпреки че той изнася сравнително малко метали на пазарите в САЩ.

Льо Мер каза, че френският президент Еманюел Макрон е бил „пределно ясен“, искайки „пълно и окончателно изключване (на ЕС) от американските мита“.

Тръмп обяви по-рано този месец, че ЕС може да бъде защитен от US митата за стомана и алуминия, също като Мексико и Канада, на само за още 30 дни.

В петък ЕС обяви пред Световната търговска организация (СТО), че е готов за приложи ответни мерки срещу US митата за метали, които да включват мита за вноса на мотоциклети и бърбън от САЩ.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.