• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

Китай издига нова бариера за чуждия софтуер

Китай издига нова бариера за чуждия софтуер

/КРОСС/Китай постави ново условие към чуждестранните компании, опериращи на пазара в страната - да предоставят кода на своя софтуер.

Властите приеха закон, съгласно който всички външни доставчици на софтуер за финансовия сектор са длъжни да разкрият изходния код на своите продукти и освен това подлежат на щателни проверки, предаде Ню Йорк Таймс, цитиран от technews.bg.

Документът, на който се позовава американската медия, съдържа 22 страници и е бил приет в края на 2014 г. Това е първа стъпка в реализацията на нова стратегия на китайското правителство. Очаква се в близките месеци властите да изнесат подробна информация за стратегията, чиято цел е да обезпечи информационната сигурност на важните отрасли на икономиката.

Чуждите компании, от своя страна, са изпратили писмо до комитета по информационна сигурност на Китайската комунистическа партия, в което изразяват своето несъгласие с новите правила и опасения, че те ще дадат конкурентно предимство на местните фирми.

Представители на Търговската палата на САЩ пък призоваха властите в Китай за незабавен диалог. Те са обезпокоени от набиращата скорост тенденция, под предлог киберсигурност, властите на Китай да блокират възможността на външните компании да доставят софтуер на пазара в страната.
Проблемът е в това, че формулировката на Пекин е доста размита и оставя на властите достатъчно голямо поле за маневри. Китай предявява много по-строги изисквания и към доставчиците на оборудване, в сравнение с другите страни, отбелязват американските

По-рано обаче именно САЩ затвориха своя корпоративен пазар за доставчиците на телекомуникационно оборудване Huawei и ZTE - две от водещите китайски компании. В отговор на това действие, през май 2014 г. Китай забрани на ведомствата и финансовите компании да ползват сървъри от IBM с твърдението, че в тях има „задни вратички" за спецслужбите на САЩ. Под забрана попадна и операционната система Windows, като същевременно правителството обяви план за преход към Linux.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Китайските комунисти С Линукс ще ни сапсяват от Виндовс, Аппле-Мацинтосх, ..... американски заробващи програмни гиганти, които несъмнено са свързани със специалните служби и са открили кода на програмите си изцяло за тези служби!

31.01.2015 22:49:03

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.