• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Китай с мисия до Марс след три години

Китай с мисия до Марс след три години

/КРОСС/ Китай ще стартира космическа мисия до Марс около 2020 г., предаде ТАСС като цитира в. "Чайна дейли". Китай възнамерява да получи почвени и скални образци от четвъртата планета в Слънчевата система към 2030 г.

По думите на главния инженер-проектант на мисията Чжан Жунцяо, Китай планира да стане първата страна, съвместила орбитална дейност с тази на повърхността на Марс в една и съща мисия.

В китайския проект се работи по три основни направления - орбитален апарат, спускаем модул и марсоход. Мисията ще включва 13 комплекса научно-изследователско оборудване, 7 от които са предназначени за орбиталния апарат, а 6 - за марсохода.

Орбиталният апарат ще събере данни за марсианската атмосфера, електромагнитното поле и температурата на Червената планета, ландшафта й, както и друга полезна информация.

Марсоходът с тегло около 200 кг ще изследва повърхността на планетата и ще тества оборудването, което в следваща мисия ще бъде използвано за събиране на почвени и скални образци и за по-късното им изпращане на Земята.

"Китай планира до 2020 г. да осъществи кацане на безпилотен апарат на Луната в рамките на програмата "Чанъе-4", както и да отправи към естествения спътник на Земята безпилотната мисия "Чанъе-5" с възвръщаем модул за получаване на образци от грунта", твръди главният инженер-проектант на мисията Чжан Жунцяо.

Китайската космическа програма освен това предвижда изследвания на астероиди и други космически тела за събиране на данни за произхода на Вселената и търсене на извънземен живот.

"Китай планира да отправи една мисия към Юпитер през 2036 г. и друга към Уран през 2046 г. Тъй като тези планети са много отдалечени от Слънцето, нужната за подобни полети светлинна енергия ще е недостатъчна. Съвременните двигатели са неподходящи за постигане на поставената цел - дългото съхраняване на горивото води до загуба на първоначалните му свойства, тъй като космическата среда понякога може да е по-агресивна от земната", добави Чжан Жунцяо.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.