• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8206
  •  GBP / BGN 2.2720
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

За последните десет години българският износ за Китай се е увеличил десетократно

За последните десет години българският износ за Китай се е увеличил десетократно

/КРОСС/ Приоритет в работата на Министерството на икономиката е засилването на сътрудничеството с Китай като наш стратегически и икономически партньор. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов пред участниците в Четвъртата среща на местните лидери на страните от Централна и Източна Европа /ЦИЕ/ и Китай "16+1".
Форумът е организиран от Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. и областния управител на област София, в партньорство със Столичната община, Националното сдружение на общините в България, под мотото "Глобално мислене, действия на местно ниво". Той се провежда днес в НДК в столицата.
Министър Караниколов посочи, че за последните десет години българският износ за Китай се е увеличил десетократно, а през първите шест месеца на тази година нашият износ нараства с 10 процента и възлиза на 366,7 млн. долара.
Според него възможност за по-нататъшно нарастване може да донесе износът на традиционни наши стоки за азиатските пазари - селскостопански и хранителни стоки, етерични масла и козметика, вино и минерална вода. Страната ни може да предложи отлични условия за китайските инвестиции в редица сектори като автомобилостроене и производство на части за автомобили, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии и др., отбеляза той и допълни, че са готови да окажат пълна подкрепа на бъдещите китайски проекти в България. Усилията ни са насочени към развитие на взаимоотношенията не само на централно ниво, но и с отделни китайски провинции, каза още министър Караниколов.
Инициативата за сътрудничество между Китай и ЦИЕ насърчава стабилността и сътрудничеството, като се възприемат общи подходи и решения, които следва да съответстват на законодателството и принципите на ЕС, каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова. Тя посочи, че се отдава голямо значение на разширяването на свързаността с Китай; то трябва да бъде не само по отношение на транспорт и инфраструктура, а да се развие и в редица други сфери - индустрия, селско стопанство, енергетика, образование, култура, туризъм, информационни технологии. По думите й поради тези причини са избрали за теми на днешната среща селското стопанство, туризма, малките и средните предприятия, индустриалните зони и демонстрационните паркове.
Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че София за пореден път посреща многобройна делегация от участници в инициативата "16+1", и допълни, че днес София отново е мост между партньори. Очаквам това да продължи със сътрудничество в областта на туризма, културата, инвестициите, бизнеса, селското стопанство, каза тя и напомни, че имаме 22 български общини, побратимени с 32 градски агломерации, градове и провинции в Китай. Очаквам идеите и предложенията, които ще се обсъждат днес, да бъдат основа за разширяване на сътрудничеството в полза на хората, градовете и регионите, заключи тя.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.