• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Проф. Анелия Клисарова: Искаме помощи за деца не само в първи клас, а и за по-горните

Проф. Анелия Клисарова: Искаме помощи за деца не само в първи клас, а и за по-горните

/КРОСС/ „Бедността и социалното разслоение в нашето общество е факт. Трябва да вземем бързи и строги, своевременни мерки - внасяме промени в Закона за семейните помощи за деца". Това заяви народният представител от „БСП за България" проф. Анелия Клисарова пред журналисти в парламента.

Тя обясни, че сега децата получават само 250 лв еднократна помощ в първи клас, но деца ходят на училище и в по-горни класове.

„Затова искаме да помогнем на тези семейства да изпращат по-спокойно децата си на училище. Тези помощи да бъдат осигурени и за втори, трети и четвърти клас. За това са необходими около 30 млн.лв допълнително в бюджета", допълни депутатът от левицата.

Проф. Клисарова посочи данни, според които близо 22% от населението живее под прага на минимум:

„2% от децата в България нямат място вкъщи, където да седнат да учат и пишат, 36% нямат възможност да си купят книга, като изключвам учебниците, които получават безплатно."

Проф. Клисарова каза още, че 41% от децата нямат възможност да участват в платени екскурзии или други подобни мероприятия, 40% не могат да си купят втори чифт обувки, а 31% от децата не могат да си позволят плод или зеленчук поне един път на ден. „Това са страшни факти и като кажем, че над 6000 деца са отпаднали от образователната система между 1 и 4 клас, мисля, че няма нужда от анализ", коментира народният представител.

„На фона на всички замразени социални плащания, вече години наред - откакто управлява ГЕРБ, това е едно добро предложение". Това заяви пък народният представител от „БСП за България" Георги Гьоков.

Според него трябва да се подпомагат семейства, които са в неравностойно положение.

„Ако трябва да има подоходен критерий, е възможно да разгледаме въпроса- какъв да бъде той и редно ли е да бъде увеличен малко нагоре", каза още той.

Гьоков е на мнение, че 30 млн.лв не са много и могат да бъдат поети от излишъците, с които се хвали правителството на Борисов.

„Ако бюджетът за 2018 г. позволява, защо тези помощи да не се разпрострат и до 8 клас", предложи народният представител.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.