• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Народните танци стават задължителни от 1-ви до 12-и клас

Народните танци стават задължителни от 1-ви до 12-и клас

/КРОСС/ Учениците още от първи клас задължително ще учат по два народни танца и така ще е почти всяка учебна година, като до края на средното си образование всеки трябва да е усвоил стъпките на 22 хора. Това предвиждат работните варианти на новите учебни програми за предмета "физическо възпитание и спорт", публикувани наскоро от просветното министерство. До момента нови програми са утвърдени само за учениците от 1-ви, 2-ри, 5-и, 6-и и 8-и клас.

И в момента народните танци присъстват в програмите по физическо, но само в допълнителните ядра, т.е. преподават се по желание. Занапред те ще станат задължително учебно съдържание, пише "Сега".

Така първолаците ще се учат да танцуват "Боряно, Борянкe" и ръченична стъпка на място. Второкласниците пък трябва да усвоят в края на годината Кулско хоро и Омуртагско хоро. Учениците от 3-ти клас ще тропат Самоковско и Джиновско хоро, а от четвърти клас - Седенчица и известното Дунавско хоро, което по традиция звучи по Нова година. За петокласниците са избрани Право тракийско хоро и Тракийска ръченица, за шестокласниците - Малешевско хоро (само едно), а за седмокласниците - Пайдушка тройка и Добруджанска ръка. Нататък танците продължават да се усложняват. Осмокласниците ще усвояват Пайдушка четворка и хоро, специфично за техния регион.

Според сегашните програми по физическо възпитание и спорт между 9-и и 12-и клас фолклорните танци изпадат дори като възможност за допълнителни часове. Според новите програми обаче и по-големите ученици ще продължат задължително с хората - от Шопско и Македонско, Охридско и Дайчово до Ганкино (Копаница) в последния клас. Десетокласниците ще учат наред с "Елено моме" и гръцко сиртаки.

Авторите на черновите на работните програми очевидно са предпочели да наблегнат на българското, тъй като сиртакито е единственият "чужденец". В сегашните програми като допълнителните теми са записани народни танци от още три съседни страни - сръбски, румънски и турски, както и съвсем други стилове - танго, самба, валс.

Уроците за географията на България и за планетата Земя "слизат" един клас по-надолу, предвиждат работните варианти на новите програми по география. Темите за Европа, Балканския полуостров и България в момента се преподават в 8-и клас, а занапред това ще става в 7-и клас. По същия начин знанията за планетата Земя (строеж, природни ресурси, глобални проблеми и др.) се смъкват от 9-и в 8-и клас. Учениците, които наесен са в 5-и клас, ще учат по този предмет за континентите Африка и Антарктида, които сега се учат съответно в шести и в седми клас. Шестокласниците ще изучават Южна и Северна Америка, Азия, Австралия и Океания, а деветокласниците - география на обществата, както и допълване на знанията за различните континенти. Само в 10-и клас програмата е непроменена и остава посветена на родната география.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

аха

Супер

03.05.2016 11:47:56

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.