• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8323
  •  GBP / BGN 2.2729
  •  CHF / BGN 2.0113
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Антибиотици: Употребата им вреди на мозъка, пробиотиците помагат

Антибиотици: Употребата им вреди на мозъка, пробиотиците помагат

/КРОСС/ От десетилетия е известно, че антибиотиците причиняват тежки нарушения на нормалната чревна функция. Те нарушават крехкия баланс между безвредните микроорганизми, живеещи там и прави стомашно-чревния тракт уязвим към множество инфекциозни заболявания.

Изследване от 2016 г. разкрива, че способността на антибиотиците да убиват чревните микроорганизми е свързана с новооткрит страничен ефект – спиране на растежа на нови мозъчни клетки в хипокампуса, мозъчен район пряко свързан с паметта.
 
Журнала Cell Reports пубикува изследването на учени от берлинския център по молекулярна медицина Max-Delbrueck. Учените от центъра наблюдавали специфичен тип бели кръвни клетки, осъществяващи комуникация между мозъка, имунната система и чревния микробиом.
 
Употребата на антибиотици, отчели учените, води до силно понижаване на броя и активността на тези клетки, което се свързва с понижение в производството и растежа на нови нервни клетки в мозъка и влошаване на паметта при изследваните.
 
Берлинските изследователи установили още, че връзката между чревния микробиом и мозъка се осъществява именно чрез страдащите от антибиотичен прием бели кръвни клетки – моноцитите, познати като Ly6Chi. Те се намират в главния и костния мозък, както и в кръвта.
 
Понижаването на броя им, независимо дали е следствие от антибиотичен прием или друг фактор се свързва с понижена неврогенеза и влошена памет.
 
Било достигнато и положително заключение – нанесените от антибиотиците щети не са непоправими. Според научния екип, комбинацията от пробиотици, подходящи физически упражнения и здравословен хранителен режим могат напълно да поправят щетите, нанесени от антибиотиците на чревния микробиом и съответно – на нивата на Ly6Chi моноцитите и неврогенезата.
 
Екипът, провел изследването бил особено впечатлен от неочакваните резултати и се надява, че пробиотиците биха могли да бъдат използвани и за третиране на невродегенеративни и психоемоционални разстройства, породени от нарушена неврогенеза.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.