• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

КНСБ: Безопасните и здравословни условия на труд винаги трябва да са от първостепенна значимост

КНСБ: Безопасните и здравословни условия на труд винаги трябва да са от първостепенна значимост

/КРОСС/ Ръководството на КНСБ изразява своето съжаление, заради случилото се вчера в завод „Миджур", гр. Горни Лом.

За КНСБ е недопустимо в предприятие, функциониращо на територията на страна от Европейския съюз, да се работи с остаряла материално-техническа база, техниката на производство да е допотопна, както и да липсват инструкции и правила за производствения процес.

КНСБ смята, че контролните органи са изпълнили своя законов ангажимент да направят предписания, но вероятно мениджмънтът на предприятието не ги е изпълнил в законово определения срок.

Ръководството на КНСБ многократно е заявявало, че безопасните и здравословни условия на труд трябва да са от първостепенна значимост.

Само за последните 15 години на работните си места загинаха около 2000 български работници и служители, а всяка година близо 100 души така и никога не се завръщат от работа поради тази причина.

КНСБ обръща внимание, че трагичният случай в завод „Миджур", гр. Горни Лом не бива да бъде единственият повод за насочване на общественото внимание и вниманието на институциите към безопасността и здравето при работа.

За КНСБ те трябва да са постоянна грижа, като се спазват нормите на законодателството в тази сфера. Показателен е фактът, че липсата на синдикална структура и Комитет или Група по условия на труд в завод „Миджур" допълнително е допринесла за неясните регламенти и неналичие на инструкции за техническа безопасност.

С оглед на случилото се КНСБ смята, че е крайно време и е крайно наложително след изборите да се проведе Национална кампания - преглед на здравословните и безопасни условия на труд в опасните и тежки производства, в която да участват съвместно представители на МТСП, ИА „ГИТ" и социалните партньори.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.