• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Патриарх Неофит: Нека отворим душите и сърцата си за Спасителя

Патриарх Неофит: Нека отворим душите и сърцата си за Спасителя

/КРОСС/ Патриарх Неофит оглави празничното богослужение за Рождество Хирстово в "Св. Александър Невски". Десетки миряни се бяха събрали в патриаршеската катедрала.

Вижте цялото слово на Патриарха, публикувано в сайта на Българската Патриаршия:

"ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО, ВАШЕ ПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ, ВСЕЧЕСТНИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В нощта на очакването на Божия Син, идващ в света, за да ни примири с небесата, и тази година сме заедно в храма, за да възпеем Жизнодавеца Христос, в Когото е нашата вяра и нашата надежда, в Когото и чрез Когото „живеем, и се движим, и съществуваме" (Деян. 17:28), и Който е единствената наша истинска опора и крепост в християнския ни път към вечния живот и възкресението.

В тихата и свята нощ на Рождеството, Той влиза в нашия свят като повит в ясли Младенец посрещнат от обикновените пастири, но търсен от мъдреци и възпяван от ангели. Същият Този, чрез Когото, както свидетелства божественият евангелист, всичко е станало (Иоан 1:2). Той е, Когото очакваме и посрещаме днес, и Който се ражда в плът, както слушаме и в църковното богослужение, „... за да въздигне падналия образ" (Тропар на предпразненството на Рождество, гл. 4), да вземе върху Си „греха на света" (Иоан 1:29), да освободи човеците от робството на смъртта и да ни върне там, където е нашата истинска Небесна Родина - в Царството на Отца, където „око не е виждало, ухо не е чувало и човеку на ум не е идвало това, що Бог е приготвил за ония, които Го обичат" (1 Кор. 2:9).

Ето защо всяка година в рождественската нощ отново се прекланяме, притихваме и смирено благоговеем пред дивното тайнство на Боговъплъщението, пред тази, както я нарича апостолът - „велика тайна на благочестието" (1 Тим. 3:16), която се открива днес пред нас и пред цялото творение, озарявайки света с божествена светлина и донасяйки ни мира и благоволението, за които в нощта на Рождеството пее и ангелският хор:

„Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!" (Лука 2:14).

Нека отворим душите и сърцата си за Спасителя, нека му сторим място в забързаното наше всекидневие, в което светът около нас ни залива със своята суета и ние често забравяме да търсим „едното потребно" (Лука 10:42) и да събираме съкровищата си „на небето, дето ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат" (Мат. 6:20). Да отворим сърцата си и за тези около нас, за нашите ближни, които се нуждаят от топлината и уюта на дома, от грижа и внимание и като разпознаем във всеки от тях Самия Господ Иисус Христос, да покажем и докажем вярата си в Него, като я оделотворим в милост и човеколюбие, в състрадание и благотворителност.

Нека днес раждащият се Богомладенец бъде с всички нас и с цялата ни Църква, с нашите семейства и цялото ни общество. Нека носеният от Него мир и благодатна помощ ни съпътстват във всички дни от нашия живот, та пребъдвайки в Неговата любов да бъдем верни Негови ученици и свидетели, достойни чеда на Небесния наш Отец.

Благословена да бъде и днешната празнична трапеза, събрани около която всички заедно да посрещнем идващия сред нас Господ.

Благодатта, мирът и любовта на Божия Син, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Честито Рождество Христово!"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.