• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Доц. В. Колев: Трагедията в Хирошима е описана цинично и расистки в български учебник по история

Доц. В. Колев: Трагедията в Хирошима е описана цинично и расистки в български учебник по история

/КРОСС/„Тъй като днес е годишнината от втората американска атомна бомбардировка над Япония, да погледнем как тя е отразена в български учебник, който трябва да образова и да възпитава българските деца".

Това пише на страницата си във фейсбук специалистът по най-нова история доц. Валери Колев, илюстрирайки коментара си с текст от български учебник по история, „обясняващ" бомбардирането на Хирошима и последствията от него.

"Хирошима през 1945 г. е един от главните политико-административни и социално-икономически центрове на Японската империя. По време на атомната бомбардировка загиват и около 2000 американци, учили в града и останали като са се интегрирали към местната култура.

Вследствие последиците от взрива загиват и хиляди американски военнопленници." - пише в учебника.   

В общи линии, какво друго трябва да знаят ученицете? - пита доц. Колев в социалната мрежа и продължава: Аз обаче бих обвинил автора на този текст и екипът на МОН, който го е одобрил, не само в манипулация, стигаща до преднамерена лъжа, но и в най-долен и отвартителен расизъм, защото колкото и стотици пъти в повече да са японските жертви, те са просто някакви "жълтури", нали?

Така се получава, когато догмата на политическата коректност и стремежът да се харесаме на новия Биг брадър вземе връх над професионализма. Нещо като "Криворазбраната цивилизация", коментира за "Гласове" доц. Валери Колев.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Тарильома

Отгоре на всичко и не е вярно, защото за атомните бомби са избрани цели, в които няма пленнически лагери (където за задържани и цивилните американци в Япония по време на войната). Т.е., преподават лъжа, все едно е поръчка на Америка за България. Има данни за малцина загинали американски пленници: http://www.us-japandialogueonpows.org/HoroshimaPOW.htm

07.08.2015 14:25:39

Борислав

Аз от един мой преподавател, чийто син преподава в Белгия, знам че там в учебниците по история Османската империя е описана като една от най-мултикултурните империи по онова време, космополитна и либерална. Въпрос на гледна точка предполагам....

07.08.2015 10:04:31

Анонимен

Така се получава, когато догмата на политическата коректност и стремежът да се харесаме на новия Биг брадър вземе връх над професионализма. Нещо като "Криворазбраната цивилизация", коментира за "Гласове" доц. Валери Колев. Прочети цялата статия тук: http://www.cross.bg/kolev-istoriya-bulgarski-1476203.html#ixzz3i3aeM7jy Отвратително е подмазването пред "поредния голям брат", както е отвратителен и всеки империализъм - британски, щатски, съветски, руски или който и да е друг!

06.08.2015 20:28:45

Анонимен

Интересно ми е има ли в българските учебници и дума за бомбардировките над София - стотици разрушени жилищни сгради, музеи, паметници, и нито един военен обект?

06.08.2015 16:41:11

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.