• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Роботът ЮМи дирижира Андреа Бочели

Роботът ЮМи дирижира Андреа Бочели

/КРОСС/ Световноизвестният тенор Андреа Бочели е магнит за почитателите на класическата музика по целия свят, но на концерта му в италианския град Пиза във вторник голямата звезда беше не Бочели, а роботът диригент ЮМи. Това съобщава БНР.

Концертът в театър "Верди" беляза края на първия Международен фестивал на роботиката в Пиза. За да застане зад диригентския пулт, създаденият в Швейцария робот ЮМи е бил програмиран да изпълни всички движения на обичайния диригент на оркестър "Лука" - Андреа Коломбини. Функционалността на Юми е впечатляваща и много по-добра от тази на японския робот Асимо, който участва в концерт на симфонията на Детройт през 2008 г., споделя Коломбини.

Трябваше да намерим време, за да разберем движенията му. Когато успяхме, всичко беше доста лесно, а гъвкавостта на ръцете на ЮМи е абсолютно немислима. Не просто невероятна, а направо немислима за машина. Напълно фантастично е, каза диригентът.

Пред Би Би Си Коломбини подчертава, че публиката и самият оркестър са приели белия робот радушно, но обясни, че ЮМи не може да импровизира и да реагира на настроението на оркестъра и певците. Затова и той няма да бъде бъдещето на класическата музика.

"Беше великолепно постижение, но само от гледна точка на ритъма. Нюансите, емоциите в музиката, разбира се, ги нямаше. Времето, когато машината ще измести човека като диригент, е много, много далеч. Не мисля, че ще се случи през следващите хиляди години, защото душата на човека е уникална", смята Коломбини.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.