• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

ВСС чака Етичната комисия и след това обсъжда „Яневагейт”

ВСС чака Етичната комисия и след това обсъжда „Яневагейт”

/КРОСС/ Висшият съдебен съвет отложи за неопределено време дебата за становището на Европейската комисия по повод изтеклите записи на разговори между бившия председател на СГС Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова.

Предложението дойде от председателя на Върховния административен съд Георги Колев, според когото този дебат трябва да се осъществи след приключване на проверката на Етичната комисия по този казус.

Преди заседанието шефът на ВАС Лозан Панов предложи да се създаде независима комисия, която да разследва записите.

В дебатите днес бе намесена и темата за исканата оставка на главния прокурор.

В становище на ЕК - отговор на запитване от сайта „Медиапул", се казва, че е важно тези проверки да се извършват бързо и с гарантирана обективност, така че обществото да бъде убедено в тях.

„Независима проверка може да се направи единствено ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса", цитира медията отговора на ЕК, като уточнява, че това е отговор на въпрос за необходимостта от временното оттегляне на главния прокурор.

Днес прокуратурата разпространи отговор на питане, което главният прокурор, на свой ред, е отправил до ЕК. Прокуратурата цитира част от писмото, в което се казва, че твърденията, че ЕК призовава за оттегляне на лица, са некоректни.

В писмото на ЕК се казва още, че докладът на Комисията за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка ще бъде публикуван в края на януари и той ще отчете напредъка на страната ни в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност. „Ролята на Европейската комисия не е да влиза в дискусии как всяка страна-членка следва да организира независимо разследване на индивидуални случаи", се посочва в писмото.

„Можем да си представим какъв е в момента натискът върху всички медии в България да се придържат към позицията на Представителството на ЕК, изпратена до Сотир Цацаров - тоест, да не се занимават въобще с въпроса за разследване на „Яневагейт" и временно оттегляне на главния прокурор. Затова тази ситуация се превръща в тест за независимостта, професионалното достойнство и отговорността на всяка медия да представи казуса от гледна точка на обществения интерес. Същото се отнася и за замесените в записите висши магистрати. Ако г-н Цацаров смята, че отговорът на Представителството на ЕК по повод неговото запитване му гарантира достатъчен комфорт, той може да продължи да се прикрива уютно под този чадър и да се прави, че нищо не се е случило", отбелязва Медиапул.

На заседанието на ВСС днес Калин Калпакчиев реагира, че е по-важно да се направи пълна проверка на фактите и обстоятелствата около записа и призова колегите си да не изместват темата с „евтини пропагандни номера".

В крайна сметка магистратите подкрепиха предложението на Георги Колев за отлагане на обсъждането в съвета до излизането на становището на Етичната комисия, която е оправомощена по закон да направи това

Предложението бе прието с 11 гласа „за" срещу осем „против".

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Няма обществена или държавна структура, която да не е осрана от радетелите на тази "напаст Божия", наричана "демокрация"!

27.11.2015 06:18:41

Анонимен

Магистрати-и-и!!!

26.11.2015 21:24:50

Анонимен

Жалки, продажни, без достойнство . . .

26.11.2015 21:24:15

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.