• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

За 140 г. от Търновската конституция историческият музей отваря архивите си

За 140 г. от Търновската конституция историческият музей отваря архивите си

/КРОСС/ Непоказвани досега артефакти, свързани с приемането преди 140 г. на Търновската конституция - портрети, книги, лични вещи на български политици от онова време, показва от днес Националният исторически музей. По повод кръглата годишнина музеят вади за пръв път от архивите си някои от експонатите.

Луксозното издание на "Алманах на българската конституция" съдържа почти 1000 страници с 1200 портрета на дейци и държавници. Сборникът, публикуван през 1911г.,. съдържа и официални документи, свързани със създаването на Търновската конституция.

Търновската конституция, чийто оригинал се съхранява в Централния държавен архив, е един от експонатите. Тя е поставена в червена кожена подвързия с надпис: "Конституция на българското княжество".

Посетителите ще имат възможността да видят оригинални снимки на народните представители в Учредителното събрание от 1879г. Ще бъдат показани някои лични вещи - сребърните чаша и кутия на Драган Цанков и поставката за писма на Петко Каравелов - водачи на либералите в Учредителното събрание.

Дневниците на Учредителното събрание от 1890г., по които авторът Симеон Радев написва произведението "Строители на съвременна България", и посребреният медал с лика на Антим I също са част от експозицията.
Експонатите могат да се разглеждат от 18-ти март през работното време на музея (9.00-17.30ч.). Таксата за вход е 10 лв. за възрастни и 1 лв. за ученици и студенти.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.