• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Опашки от желаещи да изкажат мнение за Истанбулската конвенция

Опашки от желаещи да изкажат мнение за Истанбулската конвенция

/КРОСС/ Държавната и светска власт в спор за Истанбулската конвенция, разбунила духовете в обществото и вероизповеданията. Аулата на СУ "Св. Климент Охридски" се оказа тясна за желаещите да се включат в дискусиите. 140 НПО-та са се регистрирали, предава news.bg.

Правосъдният министър Цецка Цачева информира колко писма "за" и "против" конвенцията е получила. Конвенцията дава цялостна рамка за защита на жените и момичетата срещу всяка форма на насилие, по думите й. Министерство на правосъдието предлага ратификация с резерви.

Пол е централен термин, използван в конвенцията. Мъжът и жената имат определен социални роли в обществото, заяви още Цачева и обясни, че полът няма да замени термините мъже и жени. Според Цачева насилието над жени е проблем и у нас. Тя успокои и че няма да приемаме транссексуални бежанци, няма да признаем и трети пол. "Конституцията ни не позволява признаването на еднополовите бракове", посочи още правосъдният министър.

Целта на конвенцията е преодоляване на дискриминацията и сексуалното насилие. Алтернатива е приемането на тълкувателна декларация. Именно това предлага и правосъдното ведомство. Такава декларация щяла да успокои духовете, по мнението на министър Цачева.

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи конвенцията. Нямам навика да си променям позициите спрямо дивидентите, които ще ми донесат, подчерта Манолова и припомни, че всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие. Един милион жени са жертви на домашен тормоз или един милион мъже са насилници, по думите й. Тя застава категорично зад борбата с насилието над насилие. "Проблемът няма да се реши само с поправка в Наказателния кодекс. Държавата е абдикирала от проблема с домашното насилие и го е "аутсорснала на НПО-тата", отсече общественият защитник. Манолова също иска тълкувателна декларация.

Старозагорският митрополит Киприян изрази притеснението си от Истанбулската конвенция като заплаха за християнството. Църквата се притеснява от морален разпад на обществото. И църквата е срещу насилието над жените, но заложените в конвенцията идеи противостоят на българските ценности за чест, морал и семейство. Конвенцията насажда чужди ценности, според отец Киприян и заяви позицията, че нов превод няма да промени смисъла на Конвенцията. Конвенцията обяснява, че полът мъж или жена нямали значение за идентичността на човека. Той припомни, че Бог е създал човека по свой образ и подобие и е създал мъжа и жената. Църквата е срещу джендър идеологията.

Призоваваме българският народ да отстоява своята вяра, поиска отец Киприян. С бурни аплаузи и възторжени викове бе посрещнато становището на църквата. Думите на отец Киприян изправиха на крака противниците на Конвенцията. След изказването обаче митрополитите напуснаха аулата.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Да, и ти - старши дебил! А за Валерия Велева - само адмирации!!!

24.01.2018 03:19:49

Анонимен

ВПРОЧЕМ МАДАМ ВАЛЕРИЯ СЕ Е ПУСНАЛА МНОГО ПО НАНАДОЛНИЩЕТО

23.01.2018 22:24:01

Анонимен

БОЖЕ КОЛКО ДЕБИЛИ ИМА В ТОЗИ САЙТ,БОЖЕ.

23.01.2018 21:41:45

смех

Долу еничарите във власта, във всичките и същности и власти. Бравон а Българската Православна Църква, в лицето на Митрополит Киприян ! На протест срещу това, което голямото болшинство от българите не искат да се случи- ратифициране на Истанбулската Конвенция за....... .

23.01.2018 15:59:46

Анонимен

Долу агресивните и подкупните безполови и третополови същества

23.01.2018 13:56:48

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.