• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Американският държавен секретар Майк Помпео пристигна в Пхенян

Американският държавен секретар Майк Помпео пристигна в Пхенян

/КРОСС/ Американският държавен секретар Майк Помпео пристигна в Северна Корея, предадоха световните агенции.

Това е негова трета визита там и първата след историческата среща на върха между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун на 12 юни в Сингапур. В Пхенян Помпео се надява да получи точни разяснения от Северна Корея относно денуклеаризацията.

При пристигането си той бе посрещнат от севернокорейския си колега И Йон-хо и от дясната ръка на Ким Чен-ун – Ким Йон-чхол, предаде Франс прес. Последният изигра ключова роля заедно с Помпео в уреждането на съмита в Сингапур, допълва Ройтерс.

Целта на визитата на Помпео в Северна Корея е въпросът с тленните останки на 200 американски военни, водещи са изчезнали през Корейската война, и първоначално споразумение за севернокорейските ядрени обекти, които да бъдат декларирани, каза американски представител пред Ройтерс.

Агенцията припомня, че Помпео ще прекара ден и половина в Северна Корея, като за първи път ще нощува там.

Китайският вестник "Саут Чайна морнинг пост" пък съобщава, че държавният секретар планира да подари на Ким Чен-ун диск с песента на Елтън Джон "Роcket man", предаде ТАСС. Дискът ще бъде предаден заедно с послание от американския президент Доналд Тръмп. В миналото Тръмп бе нарекъл Ким "Малкият човек-ракета" заради ракетните изпитания на Северна Корея.

На 8 и 9 юли Помпео ще посети Ханой, допълва ТАСС. Там той ще разговаря с висши виетнамски представители.

Същевременно агенция Киодо съобщава, че Северна Корея разглежда възможност за среща на Ким Чен-ун и Тръмп в Швейцария, предаде ТАСС. Пхенян пратил дипломати в Берн, Давос и Женева за получаване на информация от първа ръка за подходящи конферентни зали и хотели за двустранните преговори и за среща с участието и на Китай и Южна Корея, са разказали дипломатически източници.

Междувременно севернокорейският лидер изпрати послание на бившия кубински президент Раул Кастро, предаде Франс прес.

Съдържанието на писмото, донесено в Хавана вчера от висш представител, засега не се разпространява. Висшият представител е заместник-председателят на Корейската трудова партия – И Су-йон, който е имал среща с Кастро.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.