• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Затварят музеи в Милано, Венеция и Торино заради коронавируса

Затварят музеи в Милано, Венеция и Торино заради коронавируса
Масови културни събития в Европа и по света се отлагат

/КРОСС/ Международният панаир на детската книга в Болоня е отложен за месец май поради извънредната ситуация с коронавируса, съобщиха организаторите. Събитието трябваше да се проведе от 30 март до 2 април, но сега има нови дати – от 4 до 7 май.

Седем италиански региона са инструктирани да затворят музеи и да прилагат различни ограничения – Ломбардия, Пиемонт, Венето, Емилия-Романя, Лигурия, Трентино-Алто Адидже и Фриули-Венеция Джулия. Министерството на културата отмени в цяла Италия безплатния вход в държавните музеи в първата неделя на всеки месец.

За да бъде сведен до минимум рискът от появата на огнища на коронавируса, два дни предсрочно беше прекратен традиционният карнавал във Венеция. Всички обществени музеи в града са затворени. Говорителят на културните институции заяви пред италиански медии, че най-вероятно ще останат затворени до 1 март, но всичко зависи от решението на италианското правителство и срокът може да бъде удължен.

Междувременно „Парамаунт пикчърс“ спря снимките на „Мисията невъзможна 7“ заради коронавируса. Филмът с участието на Том Круз се снимаше във Венеция.

Също заради вируса е отложен за неизвестна дата традиционният Фестивал на виното в Генуа, който трябваше да се проведе тази събота и неделя в „Палацо Дукале“.

Превантивни мерки се взимат и в други европейски страни. Дизайнерско-архитектурното изложение „Light + Building“ във Франкфурт, предвидено за седмицата между 8 и 13 март, ще бъде проведено през септември. Причината е в множеството участници от Китай и разпространението на вируса в Италия.

Джорджо Армани пък проведе закриващото ревю на Седмицата на модата в Милано в празна зала. Финалът на една от най-големите модни прояви в Европа беше излъчван в пряк стрийминг в Инстаграм и Фейсбук. Организаторите на Седмицата на модата в Париж, която започна вчера, не са предприели действия за спирането ѝ. В изявление те казват, че следят за ситуацията и имат готовност за бързи действия, ако се наложи.

Прояви, свързани с изкуството, се отменят не само в Европа. Вчера аукционната къща „Сотбис“ обяви, че търг в Хонконг, който трябваше да се проведе по време на Хонконгкската седмица на изкуството между 3 и 8 април – ще бъде преместен в Ню Йорк на 16 април. Очаква се на този търг да бъде продадено платното „30 слънчогледа“ на Дейвид Хокни, оценено на 10 милиона долара. Най-скъпата картина, която ще бъде предложена, е платното с четири голи женски фигури на френско-китайския художник Сан Ю (1901 – 1966), наричан „китайският Матис“. Подобна негова творба бе продадена за 38,8 млн. долара на търг на „Кристис“ в Хонконг миналата година.

Японският министър-председател оповести, че е рано да се говори за отмяна на Олимпийските игри през лятото на тази година заради коронавируса.

В България няма заболели от китайския вирус. Въпреки това премиерът Бойко Борисов нареди да бъде отменен Денят на отворените врати във Военно-историческия музей на 3 март. На националния празник ще бъде затворен и НИМ.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.