• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

България остава най-корумпирана държава в ЕС

България остава най-корумпирана държава в ЕС

/КРОСС/ България остава страната с най-високо ниво на корупция в целия Европейски съюз, според годишния индекс за възприятие на корупцията на "Трансперънси Интенешънъл" за 2019 г. Страната ни получава 43 точки по скалата от 0 до 100, в която 0 е най-високо, а 100 е най-ниско ниво на корупция.

Малко пред нас по този показател са Румъния (44) и Унгария (44).

Тенденцията е от 2012 г. да сме на последно място, като изключим може би една година, в която Гърция измести България от последното място, посочи Калин Славов, изпълнителен директор на асоциация „Прозрачност без граници", пред БНР.

В световен мащаб страната ни се е изкачила от 77-о до 74-о място в класацията на „Трансперънси интернешънъл".

„Нашата стойност на индекса е наполовина от тази на Дания, която има 87 стойност на индекса, което показва, че това е държавата (заедно с Нова Зеландия) с най-добра позиция по отношение на борба с корупцията - тези две страни оглавяват класацията", отбеляза Славов.

Според него основните причини, на които се дължи тази тенденция за България, са ключови стълбове като свобода на медиите, доверие в изборния процес и начина на неговото осъществяване, финансиране на политическите партии, назначенията в публичните институции и не на последно място върховенството на закона.

Като цяло Западна Европа и ЕС са сред водещите страни по отношение на борбата с корупцията, посочва докладът. 14 от най-добре представящите се 20 държави в тазгодишния индекс са от Западна Европа и Европейския съюз (ЕС), включително девет държави само от ЕС.

Въпреки че е регион с най-добри резултати, със среден резултат 66 от 100, Западна Европа и ЕС не са имунизирани срещу корупцията.

Със 87 точки Дания е страната с най-висока оценка в региона, следвана от Финландия (86), Швеция (85) и Швейцария (85).

Дания, заедно с Нова Зеландия, държат първото място като държавите с най-ниско възприятие за корупция в света. Номер 3 е Финландия, номер 4 са Швейцария и Сингапур. Топ 10 допълват Норвегия, Нидерландия, Люксембург и Германия са с равни точки.

Тазгодишният индекс за възприемане на корупцията (CPI) разкрива, че повечето страни показват малко или почти никакво подобрение в борбата с корупцията.

Анализът също така показва, че корупцията е по-разпространена в страни, в които големите пари могат свободно да се вливат в избирателни кампании и където правителствата слушат само гласовете на богати личности с определени връзки, посочват от "Трансперънси".

Индексът класира 180 държави и територии според техните нива на корупция в публичния сектор, според експерти и бизнесмени. Повече от две трети страни имат резултат под 50 спрямо индекса на тази година със среден резултат едва 43 (толкова е резултатът на България). Подобно на предишните години, данните показват, че въпреки известен напредък, повечето държави все още не успяват да се справят ефективно с корупцията в публичния сектор.

В дъното на класацията са Сомалия, Южен Судан и Сирия с резултати съответно 9, 12 и 13. Тези страни са следвани отблизо от Йемен (15), Венецуела (16), Судан (16), Екваториална Гвинея (16) и Афганистан (16).

През последните 8м години само 22 държави значително подобряват оценките си в индекса, включително Гърция, Гвиана и Естония. За същия период 21 държави значително намаляват своите резултати, включително Канада, Австралия и Никарагуа. В останалите 137 държави нивата на корупция показват почти никаква промяна.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Поне за едно нещо сме на първо място...герберастка работа!

24.01.2020 09:49:13

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.