• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Нов апарат в Майчин дом изследва безкръвно новородените за жълтеница

Нов апарат в Майчин дом изследва безкръвно новородените за жълтеница

/КРОСС/ Новородените в Майчин дом вече ще бъдат изследвани с най-ново поколение апаратура за безкръвни тестове за жълтеница. Клиниката по неонатлогия в най-голямата АГ болница у нас получи дарение апарат билирубинометър, който позволява неинвазивно изследване на кожата на бебетата и спестява болката от убождане за кръвна проба. Дарението е направено от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и е предназначено за най-малките пациенти на Майчин дом, много от които са недоносени и в кувьоз. Изследването с новата техника трае секунди и е напълно безболезнено. Апаратът работи само с допир до кожата и освен че е щадящ, той значително намалява риска от последващи инфекции, които е възможно да възникнат след убождането.
Коженият билирубинометър е апарат, който измерва натрупването на билирубин в кожата на бебетата. Билирубинът е багрило, което се образува при разпадането на червените кръвни телца и е една от причините за жълтеница. При бебетата жълтеницата е физиологично състояние и не протича като заболяването при възрастните. Обикновено тя се проявява в първите 2-3 дни след раждането, когато се правят проби за билирубин. „Проследяването на нивата на този пигмент е изключително важно, защото натрупването му в кожата е знак за опасност. То носи риск пигментът да премине кръвно-мозъчната бариера и да увреди мозъка", заяви проф. д-р Боряна Слънчева, ръководител на Клиниката по Неонатология в „Майчин дом". Апаратът дава бързи резултати и така помага на специалистите да предприемат навременна реакция за лечение и терапия, като в същото време спестява ресурс за допълнителни консумативи и лаборатория за кръвни изследвания.
Годишно в „Майчин дом" се раждат около 4 000 бебета, а средно всяко пето от тях е недоносено. Високата концентрация на предтерминни раждания се дължи на специалния статут на болницата, която проследява патологични бременности и най-сложните случаи от цяла България.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.