• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Карел Крал: Учебният център е инвестиция в бъдещето на ЧЕЗ

Карел Крал: Учебният център е инвестиция в бъдещето на ЧЕЗ

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение България откри официално своя нов технически учебен център, в който бъдещи и настоящи електротехници ще придобиват и усъвършенстват практическите си умения. Центърът е реализиран на територия от 3000 кв. м, на стойност над 400 хил. лева и представлява умален модел на електроразпределителната мрежа.

Капацитетът на обучаващи се в центъра започва от 2400 души, поне компанията си е поставила амбициозната цел толкова нейни служители да преминат през него. Отделно от това ще бъде и броят на желаещите ученици и студенти да се учат там.

За центъра, възможностите, които се откриват пред желаещите да повишат квалификацията си и за това има ли липса на кадри в сектора пред Агенция КРОСС говори Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България

 

Репортер: Г-н Крал, откога започват обученията в новия технически учебен център на ЧЕЗ?

Карел Крал: Почти сме готови да започнем. Сега се правят протоколите и методиката за обучение, но сме почти готови. Започваме стъпка по стъпка, най-напред с нашите служители. Идеята ни е да обучим също така и подизпълнителите, защото за нас е много важно и те да спазват същите стандарти.

Репортер: Някои от служителите и подизпълнителите със сигурност ще имат нужда от обучение, за да могат успешно и качествено да работят с новите технологии, които ни показахте в учебната сграда, особено служителите от старата генерация.

Карел Крал: Така е. Такава е тенденцията, да вървим към модернизация. Нещата се развиват много по-бързо през последните 10-15 години, отколкото в 70-те години преди това. Това винаги е било така, особено в сектори като телекомуникации, енергетика, пренос на газ. През годините нямаше никакви промени. Всичко ново се правеше за 15-20-30 години. Сега нещата вървят много, много по-бързо.

Репортер: А способни ли сме в България в момента да гоним другите пазари и това, което те могат да предложат като технологии. Все ни обвиняват българите, че сме изостанали. Толкова ли е тежко положението?

Карел Крал: Ние се стремим с вложените средства да подобрим качеството на мрежата. Ясно е, че за момента това не е достатъчно. И това е обект на дискусия с регулатора, какви средства ще одобри за следващия регулаторен период за инвестиции. Ние се надяваме, че рамката ще бъде горе-долу същата, както досега. Защото, ако бъде одобрено повече (като инвестиции), проблемът ще е дали имаме достатъчно подизпълнители, материали, които можем да купим и са в капацитета на подизпълнители да правят всичко това. Затова със сигурност всичко трябва да се прави стъпка по стъпка.

Репортер: Кадрово имате ли обезпечение в момента? Имате ли необходимост от още обучени кадри. Или това е идеята, сами да си ги „произведете"?

Карел Крал: Мисля, че в момента имаме достатъчно кадри. Правим подбор на нови служители, но в момента имаме от какво да избираме, има обучени хора. Това, което виждате тук е инвестиция за след 5-10 години. Защото ние имаме статистика на хората, на служителите ни, кога те ще се пенсионират и всичко това, което виждате в учебния център е визия в дългосрочен план. Засега имаме достатъчно хора, правим подбор, набираме нови хора, но и дългосрочният план е много важен за нас.

Репортер: Борите се да преобладават младите хора, така ли?

Карел Крал: Точно затова работим с техникуми, участваме в дуалното обучение и според мен е много важно да направим нещо, за да убедим младите хора, че енергийният сектор може да бъде интересен за тях, че ще се развива, че ще работят с нови технологии. Защото всички млади хора това искат - да работят с модерни и нови технологии.

Репортер: Не знам дали сте влизали скоро в български техникуми или както се казват сега профилирани гимназии. Особено в по-малките градове бъдещите кадри се обучават на допотопна техника.

Карел Крал: Затова и ние участваме в дуалното обучение. Така даваме възможност на тези техникуми, на училищата, да вървят към нас, да им покажем сегашните технологии.
Петър Холаковски, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България: За нас най-важно е да повишаваме квалификацията на нашите служители. Основно на нашите служители. И за външни фирми, които работят внашата мрежа (подизпълнители, бел.ред.). Защото там понякога качеството е различно, а ние искаме да се работи по един и същ начин в цялата мрежа. Искаме да минават през този учебен център, да видят съоръжения и да се научат как се работи в нашата мрежа.
Карел Крал: За да бъде качеството на работа навсякъде едно и също за нашите клиенти. За да не се случи наш клиент да види разлика в работата от наш служител или пък подизпълнител. Ние сме лицето, което отговаря за това, клиентите да се обслужват качествено.
Петър Холаковски: Както казах - качество за клиентите и удовлетворението от услугата - това е нашата цел. Искаме да имаме единни стандарти при изпълнението на всяка дейност, т.е. тя да се изпълнява по точно определен начин от нашия служител, подизпълнител и т.н. Това е една от целите.
Карел Крал: Само ще дам пример, за да може да си представите. Ако имате ток с ниско напрежение, ако не е качествено направена връзката, може да има и по-лошо качество на захранването - по-нисък волтаж и т.н., което води до жалби и недоволството на клиентите ни. Затова искаме всички - наши служители и подизпълнители, да изпълняват по една и съща методика работата си, за да сме сигурни, че качеството е запазено.

Радина Христова

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.