• 10 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8224
  •  GBP / BGN 2.2744
  •  CHF / BGN 2.0039
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Документалният филм на БНТ „Мост към Кристо” с премиера в Словакия

Документалният филм на БНТ „Мост към Кристо” с премиера в Словакия

/КРОСС/ Десетки творци от Европа присъстваха на прожекцията по време на фестивала „Скулптура и обекти" в Братислава

Преди броени дни се състоя премиерата на филма на БНТ „Мост към Кристо" в Словакия по време на престижния фестивал „Скулптура и обекти" в Братислава. Форумът съществува вече 22 години и събира творци от Централна Европа, за да представят произведенията си в най-добрите изложбени зали в словашката столица. Основател на фестивала е известният артист Виктор Хулик, излагал редом с Ман Рей, Дюшан и Джаксън Полак, който получи грамота от България за последователното му представяне на българската култура.

Тази година на страната ни бе отредено централно място в Градската галерия на Братислава. Публичната прожекция на „Мост към Кристо" бе открита от автора на филма - Евгения Атанасова-Тенева - пред десетки изявени творци на Стария континент.

„Привлекателното за публиката име, несъмнено е на Кристо, най-известният в света творец от български произход. Щастлива съм, че филмът пази и събужда спомена за неговото временно произведение на изкуството „Плаващите кейове". Винаги се опитвам да покажа и невероятната комплексност в работата на Кристо и Жан-Клод. В нея се съдържат толкова много неща! Голяма част от хората не си дават сметка за процесите и елементите, които работите им съдържат и виждам, че това буди истински интерес" - заяви Евгения Атанасова-Тенева

Подчертан интерес по време на фестивала имаше и към експозицията с фотографии от „Плаващите кейове" на българина Калин Иванов (започнал като оператор в предаването на БНТ „Ку-ку", днес е носител на няколко награди „Еми" за операторската и продуцентската си работа в Ню Йорк), както и юбилейната изложба на специалност „Скулптура" на Националната художествена академия на България, която тази година отбелязва своята 120-годишнина.

„Кристо е най-голямото име! Видях го докато правих изложба в Хамбург. Имаше лекция за Райхстага. Беше толкова ентусиазиран и пълен с енергия. Само си стиснахме ръцете, но толкова го ценя, че щом българските колеги ми предложиха изложба и филм за „Плаващите кейове", прегърнах идеята!"- сподели основателят на фестивала Виктор Хулик.

Филмът „Мост към Кристо" за първи път бе представен в чужбина в началото на февруари тази година в Българския културен център в Берлин. Негови прожекции последваха в Германия - гр. Йена (22 май) и гр. Хановер (29 май). Филмът бе представен от неговия автор и в Рим по време на Дните на българското кино в Италия (28 май). Документалната лента ще бъде излъчена още веднъж в Германия - на 4 октомври в Гютерсло, в рамките на Дните на европейска култура, където организаторите на местно ниво отреждат специално място на България и нейните творци.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.