• 04 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Револверът на Ван Гог продаден за 162 000 евро

Револверът на Ван Гог продаден за 162 000 евро

/КРОСС/ "Най-известното оръжие в историята на изкуството" е открито през 1960 г. в поле близо до мястото, където художникът е живял последните седмици от живота си.

Револверът, с който вероятно се е застрелял Винсент ван Гог бе продаден за 162 000 евро на дневния търг в Drout, Париж. AuctionArt Rémy Le Fur, който оцени лота на 40-60 хиляди евро, нарече револвера „най-известното оръжие в историята на изкуството". Името на купувача все още не е оповестено.

Няма почти никакво съмнение, че продаваният револвер Лефоше е самото оръжие, с което Ван Гог се е застрелял, но въпреки това е невъзможно да се докаже на 100%. В полза на версията, че фаталният изстрел е направен от този револвер е вида на оръжието, неговия калибър, състоянието, мястото и обстоятелства около находката.

Ранен на 27 юли 1890 г. в полето, художникът успял да стигне до гостилницата, където починал два дни по-късно.

Въпреки факта, че аукционната къща не назовава продавача, се смята, че това е Режин Талян, наследница на собствениците на заведението. През 1960 г. те получили оръжието от земеделски производител, който го е намерил в полето си, точно зад сградата на гостилницата си в село Овер-сюр-Уаз, близо до Париж, където художникът е прекарал последните 70 дни от живота си.

След откриването на револвера отново възниква въпроса дали Ван Гог е убил себе си или е бил убит. Стивън Найфе и Грегъри Уайт-Смит, автори на биографията на художника, публикувана през 2011 г., твърдят, че е бил убит от местен тийнейджър на име Рене Секретан и че това може би е било инцидент. Тяхната версия е представена и в наскоро излезлия филм на Джулиан Шнабел - „На прага на вечността".

Въпреки това, кураторите на музея „Ван Гог" в Амстердам и повечето експерти са убедени, че художникът се самоубива. И въпреки че револверът не дава категоричен отговор на този въпрос, той несъмнено е аргумент в полза на версията за самоубийство. Ако Ван Гог е убит, тогава защо оръжието остава на полето, където лесно може да се намери? Убиецът не би го хвърлил, а би го заровил или скрил на сигурно място. Но, ако самият художник дръпне спусъка, той лесно може да изпусне револвера, което обяснява факта, че дори и след почти 70 години той все още е бил много близо до повърхността на земята.

Вече е известно, че Институтът по изкуствата „Щедел" във Франкфурт е поискал револвера за изложбата „Създаването на Ван Гог", която ще се проведе от 23 октомври 2019 г. до 16 февруари 2020 година.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.