• 30 Септ 2020 |
 •  USD / BGN 1.6714
 •  GBP / BGN 2.1501
 •  CHF / BGN 1.8118
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София °C

Мечът и пръстенът на хан Кубрат пристигнаха в София

Мечът и пръстенът на хан Кубрат пристигнаха в София

/КРОСС/ От 24 май до 30 юни жителите и гостите на София ще могат да видят два от най-емблематичните за българската история предмета - меча на хан Кубрат и пръстена с монограм, които се съхраняват в Държавния Ермитаж в Санкт Петербург. Те са част от съкровище, открито през 1912 г. край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в околностите на днешния град Полтава, Украйна. Експонатите са част от изложбата „Мечът на хан Кубрат" и са изложени в Националната художествена галерия.

Изложбата бе открита от министър-председателя Бойко Борисов, министъра на културата Боил Банов, генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, зам.-директора на Държавния Ермитаж проф. Георгий Вилинбахов и зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че за пристигането на меча и пръстена на хан Кубрат е разговарял с президента на Русия Владимир Путин при посещението му в Москва миналата година. Той разказа на гостите от чужбина историята за хан Курбат и сноповете, които олицетворяват силата на съединението. „И това е единственият изход на една нация да бъде вечна. Затова много благодаря и се радвам, че тези неща са тук", каза още Борисов. Той заяви, че ще започнат преговори с Ермитажа да бъдат направени копия на меча и пръстена, които да останат в България. „Това е превъплъщението - с огнен дух и меч, това е в България в днешния ден, така пеят и децата. Да се кръстоса духът с огнения меч - тогава вече една нация има сила", посочи Борисов.

Министърът на културата Боил Банов определи като знаково откриването на изложбата точно на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. „Надявам се, че в този месец и няколко дни много хора ще дойдат в Националната художествена галерия, за да им трепне сърцето, поглеждайки този меч и този пръстен", посочи той. Банов изрази надежда изложбата „Мечът на хан Кубрат" да бъде началото на дългосрочно сътрудничество в областта на културата между България и Русия.

От своя страна, посланикът на Русия Анатолий Макаров заяви: „С голямо удоволствие отбелязвам, че Ермитажът открива тук, на българска земя, своя експозиция. Хан Кубрат е първият обединител на няколко племена в съюза, по-късно наречен Велика България. Искам да подчертая, че сътрудничеството на страните ни в областта на културата се развива динамично и откриването на тази изложба показва укрепването на връзките между нашите музеи".

Зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов посочи, че изложбата показва вещи, които докосват сърцата и душата на всички българи. Той заяви, че няма по-добър начин от това да посрещнем 24 май - празникът на духовността, от това да си припомним, че тази духовност се гради и изгражда, защитава и укрепва много векове наред.

Зам.-директорът на Държавния Ермитаж проф. Георгий Вилинбахов подчерта, че отношенията на музея с България ще продължават да се развиват и след изложбата „Мечът на хан Кубрат". „Историческите и културни връзки между България и Русия съществуват отдавна и за това изключително голямо значение имат културните и езикови връзки между двете държави, както и религията", посочи той.

Цялата находка се състои от около 800 предмета, от които голяма част са златни, а други - от сребро. През 1984 г. германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат. Артефактите от времето преди създаването на българската държава са от изключително значение за историческата наука, но и за историята на изкуството.

 

 

реклама
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.