• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Национална програма ще решава проблема с бездомните кучета

Национална програма ще решава проблема с бездомните кучета

/КРОСС/ Проблемът с популацията на бездомните кучета ще бъде изведен от общинско на национално ниво. И ще бъде решаван с национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета. Документът ще се приема от правителството по предложение на земеделското министерство.

Това предвиждат промени в Закона за защита на животните, подготвени от Министерството на земеделието и пуснати за съгласуване на сайта към правителството.

Поправките предвиждат на практика това, което би трябвало да се прави от години - кастрация на безпризорните кучета и тяхното осиновяване. Сега обаче мерките ще бъдат записани в национална програма, а не в отделни общински документи.

Различните общински подходи всъщност се оказват пречка в решаването на проблема с бездомните кучета, се вижда от мотивите на промените. „Анализът на получената информация за изпълнението на общинските програми за овладяване на популацията от безстопанствени кучета на територията на страната показва, че се прилагат различни подходи, което не води до постигане на задоволителни резултати на национално ниво, а именно подобряване здравето и благосъстоянието на населението, намаляване броя на безстопанствените животни и съответно намаляване на риска от възникване на зоонози", посочват вносителите.

Прилагането и изпълнението на националния документ все пак отново се възлага на кметовете, които до 1 март всяка година ще внасят отчет за нейното изпълнение пред изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните. Когато кметът на община не изпълни задълженията си, ще му се налага глоба в размер от 1000 до 2000 лв., а при повторно нарушение - глобата е в двоен размер.

Финансирането на изпълнението на националната програма също ще разчита не само на бюджетни средства, а е записано, че се чакат също средства от общинския бюджет и от дарения от физически и юридически лица.

Според измененията националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета ще цели „постигане на здравословна среда за гражданите на България и подобряване хуманното отношение към животните". Това ще стане чрез управление и намаляване на популацията от безстопанствени кучета по ефективен начин чрез масова кастрация, както и чрез постоянно осиновяване на безстопанствените кучета. Ще се планират и образователни кампании.

В програмата ще бъде направена оценка на състоянието и динамиката на популацията на безстопанствените кучета, ще се набележат мерки за овладяване и контрол на популацията чрез масова кастрация, както и за контрол върху развъдниците, търговците на кучета, пазарите за животни, зоомагазините и домашната популация.

Ще се правят и доклади и отчети за изпълнението на мерките, както и ще се уведомява обществеността за постигнатото.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.