• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Телевизионният проект „Европа на скорост култура“- от днес по БНТ1

Телевизионният проект  „Европа на скорост култура“-  от днес по БНТ1

/КРОСС/„Денят започва с култура" представя в специален формат културните политики на страните-членки на ЕС

В навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС, от днес „Денят започва с култура" започна представянето на културните политики и културното наследство на всяка страна-членка на Европейския съюз. Зрителите ще имат уникалната възможност да се запознаят с различните законодателни практики, да получат информация за актуалните културни събития и да видят значими спектакли, изложби и артисти от европейския културен афиш. БНТ ще привлече и зрителите в най-новия си проект, които могат да споделят видеоматериали и снимки от културните събития, които се посетили, на Фейсбук страницата на предаването („Денят започва с култура - културен слот, БНТ1).

На фокус в първото издание на специалния модул „Европа на скорост култура" бе Великобритания. При старта на проекта, стратегиите и инициативите в областта на културата бяха дискутирани с посланика на Великобритания у нас Н.Пр. Ема Хопкинс, ръководителя на Представителството на ЕК в София Огнян Златев и програмния директор на БНТ1 Севда Шишманова.  

„В момент, в който европейските политици разделят Европа на две скорости, ние искаме да покажем, че в Европа има една скорост, която обединява всички и това е културата. Инициативата на БНТ1 ще даде нужната информация на българските творци за законодателната основа и културни практики във всички 28 държави от ЕС. Това ще разкрие нов потенциал за тях при реализиране на съвместни проекти. Искаме зрителите да бъдат наши съавтори и да споделят впечатленията си от културните събития в Европа чрез снимки и видеа на нашата интерактивна платформа - така заедно ще очертаем културния афиш на Стария континент. Един от тях ще бъде отличен и ще получи за награда възможността да посети някое от значимите европейски събития" - обяви Севда Шишманова.

Посланикът на Великобритания в София - Н.Пр. Ема Хопкинс заяви, че е важно медиите да подкрепят културата. Тя отличи ролята на Би Би Си като обществена телевизия в Обединеното кралство, която поддържа културното многообразие чрез палитра от качествени продукции. „Финансирането на културата във Великобритания се осъществява както чрез държававни средства, така и с частни инвестииции, за които има данъчни облекчения. Приходите от творческата индустрия в държавната хазна на Великобритания е 7 млрд. паунда на година" - каза още Н.Пр. Ема Хопкинс.

„Чудесно е, че БНТ се е заела с това начинание. В контекста на предстоящото председателство, ние имаме шанса да представим българската култура както пред Европа, така и пред света. Така ще направим видим българския принос в европейската цивилизация. Чрез културата можем и да повишим националното си самочувствие" - допълни Огнян Златев.

Специалният формат на „Денят започва с култура" представи атрактивни събития от културния афиш на Великобритания, които българите също могат да посетят - бляскавият  спектакъл  „Приключенията на Алиса в страната на чудесата" на Кралската опера, представлението „Ничия земя" по Харолд Пинтър, което събира на една сцена двама от най-забележителните британски актьори - сър Иън Маккелън и сър Патрик Стюърт, както и изложбите „Душа на нацията" в галерията за модерно изкуство „Тейт" в Лондон и „Опера: страст, власт и политика" в новото авангардно пространство на галерия „Виктория и Албърт". Акцент бе поставен и върху работата на най-младия български културен институт в чужбина - този в Лондон, който бе открит през 2011 година.

Всеки четвъртък зрителите на БНТ1 ще се запознават с културните практики на страните от общото европейско семейство. Директорът на „Обсерватория по икономика и култура" Диана Андреева ще допълва информацията с конкретни данни и анализ за държавните приоритети и икономическият принос на културния сектор.

Следващата държава, която ще бъде представена с нейните постижения и инициативи, е Белгия.

Първото издание на специалния формат „Европа на скорост култура" може да видите тук:

https://www.bnt.bg/bg/a/evropa-na-skorost-kultura-12102017
Гледайте „Денят започва с култура" всеки делничен ден от 9:15 до 11:00 часа по БНТ1!
 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.